19 mei 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Active creations

Nieuwe Sluis centraal in Huuskamerproat

Geplaatst op: 29 maart 2018

In Sluuspoort Zwartsluis wordt donderdag 12 april de derde ‘Huuskamerproat’ van 2018 gehouden. Onder het genot van een kopje koffie wordt er  ‘gewandeld’ door (oud) Zwartsluis. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd.  ‘Huuskamerproat’ begint om 10.00 uur.

Albert Greveling gaat samen met enkele bestuursleden van de Historische Vereniging een wandeling maken door een stukje verleden van ons dorp. In de eerdere bijeenkomsten dit jaar voerde de ‘wandeling’ naar Buutenkwartier, de Schaanse en de Zomerdiek. Dit keer staat de Nieuwe Sluus centraal. Met mooie plaatjes en verhalen van Albert Greveling wordt dit deel van Zwartsluis bezocht. De wandeling volgt deze ochtend de dijk en gaan naar beneden, langzaam richting De Stouwe. Langs scholen, de kerk, de winkels en werven, richting kalkovens.

Zwartsluis begon bij ‘der Swarten Sluys’. De inwoners van Zwartsluis, noemden zich Sluzigers, woonden ‘in de Sluus’. Rond 1650 spoelde deze sluis weg en werd besloten een nieuwe plek voor de sluis te zoeken, verder naar het zuiden. Dat werd de Nieuwe Staphorstersluis. De buurtschap op de zuidoever van het Meppelerdiep bij die sluis nam heel snel toe in aanzien en werd de ‘Nieuwe Sluus’. Lange tijd was deze buurtschap de economische trekker van ‘De Sluus’, hoewel ze tot begin 1800 niet bij Zwartsluis hoorde maar bij het Hasselter Kerspel.

Iedereen is welkom om dit mee te maken en vooral ook om mee te praten. Want Albert en de mensen van de HV hopen dat de inbreng van de aanwezigen de kennis over dit deel van Zwartsluis verder zal verrijken. Kortom, ook uw/jouw verhalen worden enthousiast ontvangen. Wie alleen wil komen luisteren, is natuurlijk ook welkom.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice