6 mei 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Active creations

‘Hou honden tijdens broedseizoen aangelijnd’

Geplaatst op: 6 april 2018

Natuurmonumenten vraagt hondenbezitters om hun viervoeters de komende periode ook buiten de bebouwde kom aangelijnd te houden. Daarmee wordt voorkomen dat honden weilanden in rennen en de rust onder weidevogels – met hun nest op de grond -verstoren. Die zijn begonnen aan het broedseizoen.

“Het gaat vooral om het jachtinstinct van honden. Dat is moeilijk in de hand te houden”, zegt boswachter Warner Biezepol van Natuurmonumenten. Hij wijst erop dat ook andere dieren in de natuur bang zijn voor de viervoeters. Reeën en hazen slaan bijvoorbeeld bij dreiging op de vlucht.  Soms lopen ze daardoor de weg op en worden ze aangereden. Dan is het risico groot dat de achtergebleven jongen verhongeren. Ook gebeurt het jaarlijks dat honden reeën dood bijten.

Natuurmonumenten spreekt hondenbezitters in de natuur regelmatig aan. In het broedseizoen is dat een extra aandachtspunt. “In deze periode willen we verstoring van de weidevogels voorkomen. Als die vluchten voor honden, komen de eieren niet uit of zijn deze en jonge kuikens een makkelijke prooi voor roofdieren”, vertelt de boswachter.

Vandaar de oproep om honden buiten de bebouwde kom aangelijnd te houden. Wie met hond ook van de natuur in De Wieden wil genieten, kan terecht op het Veenweidepad tussen Wanneperveen en Doosje, of in de Beulakerpolder bij Giethoorn. Dat zijn de plekken in De Wieden waar honden, mits aangelijnd, welkom zijn.

Op andere locaties spreken Biezepol en collega’s de komende periode hondenbezitters aan. “Als je uitlegt waarom je dat doet, begrijpen ze dat over het algemeen heel goed.” Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice