3 mei 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Nieuwe wisseltentoonstelling in Schoonewelle

Geplaatst op: 6 april 2018

IJsvogel

In Museum Schoonewelle gaat zaterdag 14 april de nieuwe wisselexpositie ‘Wij de veren, zij de kaften’ van start. Deze expositie staat in het teken van 100 jaar Vogelbescherming. Om deze expositie mogelijk te maken hebben museum en bibliotheek de handen ineen geslagen. De expositie duurt tot en met 9 juni.

Vogels zijn een belangrijk symbool voor de vrede en vrijheid. Bekend voorbeeld is de vredesduif. Vogels spelen ook een rol in de heraldiek. Zoals de adelaars die menig familiewapen vasthouden. Vogels werden soms zo mooi gevonden, dat ze een rol kregen in het modebeeld van vroeger. Hoeden met sterntjes of reigerveren waren normaal. Daar werden deze vogels dan wel eerst voor doodgemaakt. Tegenwoordig ondenkbaar, althans in ons land. Maar dat ging niet van een leien dakje en de Nederlandse vogelbescherming, al weer een eeuw actief, vond daarin haar oorsprong. Naast bescherming in eigen land, was er veel aanleiding om dat elders in de wereld ook te doen. Tegengaan van massale vogelmoord gedurende het trekseizoen. Maar ook van het illegaal vangen van de vele exotische vogelsoorten om het houden ervan in volières mogelijk te maken. Minstens zo illegaal.

De vestiging van museum én bibliotheek in Sluuspoort maakt het mogelijk door nauwe samenwerking een interessante wisselexpositie te realiseren. In de titel van de expositie staat ‘Wij’ voor het museum dat uit de eigen, omvangrijke, naturaliacollectie de bijdrage levert. ‘Zij’ verwijst naar de bibliotheek die binnen een keur aan kaften boeken presenteert die nauw aansluiten op het onderwerp. Het is een tentoonstelling die naast naturalia en boeken wordt verrijkt met  foto’s en platen die het onderwerp ‘vogels’ veelzijdig belichten.

De expositie vindt plaats op de tweede etage van het Tagrijn in Sluuspoort (Handelskade 25). De openingstijden zijn maandag van 13.30 tot 17.00 uur en dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice