27 april 2024 Gebruikers online: 56
Agenda
Active creations

Zaken-wortels Marktplaats.nl liggen in Zwartsluis

Geplaatst op: 12 april 2018

Foto's: Jan van Kleef en tekst: Enrico Kolk

“Ooh kijk eens, zo’n mooie voorgevel.” Albert Greveling wijst naar de winkel van Crébas op een oude foto uit Zwartsluis. Die Sluziger winkelier uit het verleden was de overgrootvader van de oprichter van Marktplaats.nl, Bob Crébas. “Het zakendoen zat er toen al in.” Het was donderdagmorgen in Sluuspoort voor de derde keer tijd voor ‘Huuskamerproat’.

Greveling leidde de bijeenkomst, waarin Sluzigers een ‘wandeling door de tijd’ maakten. De wandeling volgde vanochtend de dijk en naar beneden, langzaam richting De Stouwe. Langs scholen, de kerk, de winkels en werven, richting kalkovens. Kortom: de Nieuwesluis centraal.

“Zo was het eens”, blikt Greveling naar een foto waarop de tram Zwolle-Blokzijl door Zwartsluis rijdt. “Kijk die twee mooie bruggen”, wijst hij met een bamboestok naar het scherm. Het ‘das war einmal’-gevoel blijft gedurende de ochtend een aantal keer de kop opsteken.

Zo ook bij een foto van de bunker uit de Tweede Wereldoorlog die in Zwartsluis stond. “Dat was het meest noordelijke verdedigingsplekje van Nederland”, vertelt Greveling, die uitlegt dat er een verdedingslinie van Nijmegen naar Zwartsluis liep. “Het is zo jammer dat ‘ie weg is.”

Dan verschijnt er een prent op het scherm. “Ik verbaas me over het gebouw daar links”, wijst Greveling weer. Het is een groot gebouw, maar wat het moet voorstellen, blijft onduidelijk. Iemand herinnerde zich nog een koopakte van een woning waar in stond dat het tegenover ‘het kasteel’ was. “Er is nooit een kasteel geweest”, weerlegt de spreker. “Maar we praten wel over een kast van een huis.”

Wat ook eens was, is de entree van Zwartsluis. “Als je Zwartsluis binnenkwam, was het eerste wat je zag: de Joden. Er zat een heel nadrukkelijk Joods stempel op Zwartsluis.” Nog iets wat verdween: de enorme rij bomen op Zomerdijk. “Die bomen moesten weg. Het is nooit weer zo mooi geworden.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice