19 mei 2024 Gebruikers online: 38
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 30 april 2018

De Belgische communistische jeugd marcheert op 24 april 1966, 52 jaar geleden, in de straten van Brussel tegen het imperialisme in Kongo. Kongo, de voormalige Belgische kolonie die sinds 1960 op eigen benen stond, verkeerde in chaos. Buitenlandse mogendheden – aangevoerd door België – meenden om de haverklap te moeten interveniëren, zo was in 1964 met hulp van Belgische huurlingen een marxistische tegenregering in Kongo opgerold. De Kongolese opstandelingen hadden evenzeer met buitenlandse inmenging te maken. Er kwam steun uit de Volksrepubliek China en er was een Cubaans huurlingenlegertje in Kongo op de been. Het anti-imperialisme van de Belgische communisten gold niet voor deze landen. 

Nochtans opende Ben ten Klooster, in een vriendschappelijke partij, tegen Harm de Jong. De partij ging gelijk op totdat Ben in het middenspel een peremptoire fout maakte en hierdoor pion verloor. In het eindspel met een pion achter en peinzend aan de Kongolese opstandelingen ging Ben zijn ‘schaakeinde’ tegemoet.
Willem-Pieter v.d. Berg nam het tegen Ebo Bos op. Ook deze partij was amicaal. In een gelijkopgaande partij ontfutselde Ebo een pionnetje met zijn dame van Willem-Pieter, met als gevolg het opjagen van Ebo’s kostbare, maar ‘inschikkelijke dame’. Uiteindelijk worden de beide dames geruild en ontspringt Ebo de ‘schaakdans’. Toch heeft de positie van zijn stukken een flinke deuk opgelopen en moet hij even later zijn koning omleggen.
Wim Jurgens treft Jaap Russchen. Ook deze partij is joviaal omdat de heren de clubcompetitie hebben afgerond. Wim opent slecht en verliest in korte tijd twee pionnen. In het middenspel zet Jaap zijn opmars voort en heeft Wim het nazien en geeft op.
De laatste partij voor de clubcompetitie gaat tussen Henk Terpstra en Jan Wiers. Bij winst eindigt Jan gelijk met Jaap en worden zij beiden nummer één. In een spannende partij is het Jan die een pion voor komt te staan. ‘Daihatsu Henk’ weet dit goed op te vangen en weet het voor ‘noestige Jan’ heel moeilijk te maken. In het eindspel sleept Henk er een welverdiende remise uit en is Jaap de clubkampioen.
Jaap wacht geen seconde en sluit Henk in zijn armen. Beiden verlaten. onder luid kabaal de schaaksocieteit. Naar verluid zijn zij de volgende morgen, laveloos, op het bankje bij het Sluiswachtershuisje van de Kolksluis in Zwartsluis gevonden……..

Ook de competitie voor de Oostelijke Schaakbond is ten tijde met als resultaat dat Zwartewater 1, kampioen werd en dat Zwartewater 2, als derde eindigde.

Op 8 mei aanstaande zal er in t Ende een snelschaaktoernooi plaatsvinden. Aanvang 19.30 uur. U bent van harte welkom!

“Er bestaan geen feiten alleen interpretaties”

Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof
Leefde van: 1844-1900
Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice