4 juli 2020 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

De Sleepbootdagen (column Herman Slurink

Geplaatst op: 3 mei 2018

Wie een dezer dagen als argeloze toerist door Zwartsluis slentert zal zich verbazen over alle bedrijvigheid die er heerst. Het lijkt op een voorjaarsschoonmaak in een herenhuis waar alle ramen open staan, dekbedden hangen te luchten, matrassen worden geklopt, er wordt geveegd, gezeemd, gesopt en gezogen. Alles fladdert in het rond, het swingt en zwiert. Zwartsluis bereidt zich voor op sleepbootdagen en haalt alles uit de kast om de schippers en tienduizenden bezoekers een warm en hartelijk welkom te heten.

Iedereen probeert een graantje mee te pikken. De bakker bakt speciale ‘sleepbroodjes’ en in de kroeg bestel je deze week geen afzakker maar een ‘opduwer’. De verkoopster van lingerie verandert de tekst van de aanbieding BH’s in SH’s (stootwilhouder) en etalages veranderen in boeiende nautische kijkdozen. Zo probeert ieder op zijn eigen wijze een toespeling te maken op de komende festiviteiten.  Mensen die vanwege hun beroep een hoofddeksel dragen zoals politieagenten, verwisselen deze tijdens de sleepbootdagen voor een heuse schipperspet.

Parkeerplaatsen heten parkeerhavens en de auto gaat niet op de handrem maar voor anker.

Niemand wil ook maar iets van deze dagen missen. Je neemt je schoonmoeder dan ook van harte mee op sleeptouw.

Shantikoren zingen de sterren van de hemel, er is geen ontsnappen aan. “Van voor naar achter, van links naar rechts” schalt het straks vanaf het ponton in de ‘Kolksluis’ dat door de voor- en zijwaartse beweging van het grote aantal zwaarlijvige mannen dreigt te kapseizen.

Zelfs de kerken doen hun duit in het zakje. Op de afsluitende zondag dient één van de schepen als preekgestoelte (bij goed weer) en schalt de boodschap van hoop over de Handelskade voor hen die zich in het leven voortslepen. Spreekt men elkaar normaliter aan met broeders en zusters, nu begroet de predikant zijn toehoorders met ‘maatjes’ en het collectegeld wordt opgevangen in een puts.

Kortom, Zwartsluis is deze dagen een smeltkroes van vertier en vermaak en geeft zich over aan carnavaleske leutigheid.  Het pure kinderlijke genieten doet slepende conflicten als sneeuw voor de zon oplossen waardoor menig therapeut het nakijken heeft.

Alleen al de aanblik van de 200 sleepboten opgesierd met kleurige pavoiseervlaggen doet de meest sombere ziel veranderen in een vrolijke noot.

Hoogtepunt van het evenement is wanneer alle slepers in colonne aan de toeschouwer voorbij trekken en deze zich weerspiegelt ziet in het glimmend gepoetste koper.

Bij het vallende duister is het heerlijk flaneren over de romantisch verlichte Handelskade en Havendijk en is het goed toeven op één van de vele terrassen.

Tijdens de nacht van Zwartsluis verzamelen alle slepers, zeebonken, matrozen, boeren, burgers en buitenlui zich in het centrum van Zwartsluis en vormen één grote smeltkroes van dansende en hossende feestvierders waarbij het bier schuimt als koppen op een woeste zee.

‘Alle Menschen werden Brüder’ schalt het door de straten en inderdaad….. organiseer een paar simpele sleepbootdagen en de wereldvrede komt een stapje dichterbij.

Gepubliceerd door Erik Driessen

4 reacties op “De Sleepbootdagen (column Herman Slurink”

 1. Herman Slurink schreef:

  Prima zo, de sfeer is in ieder geval kenbaar. Succes met de voorbereidingen, het weer lijkt optimaal mee te werken.

 2. Roel Schurink schreef:

  Beste Herman. Dit is nooit geweest. Door je enthousiasme waarschijnlijk 2 evenementen door elkaar gehaald.
  Wij hopen ook deze keer, weer op een mooi evenement.

 3. Herman Slurink schreef:

  Hallo Roel, is dit niet bij eerdere edities het geval geweest?

 4. Roel Schurink schreef:

  Beste Herman. Erg leuke column.
  Alleen …. de Sleepbootdagen eindigen op zaterdagmiddag om 18.00 uur.
  Zwartsluis onder Zeil heeft Shantikoren en op zondagmorgen met een openlucht kerkdienst vanaf het water.

Aquaservice