20 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Groenhuijsen inspireert met lezing over optimisme

Geplaatst op: 4 juni 2018

Tekst: Teunie Rijfkogel

Tientallen ondernemers  begeven zich maandagavond naar het PRO-event in Hotel Zwartewater, waar Charles Groenhuijsen een lezing geeft. Groenhuijsen, voormalig Amerika-correspondent voor het NOS-journaal, stelt in deze lezing het onderwerp van zijn boek centraal. ‘Optimisten hebben de hele wereld’, zo luidt zijn boodschap. Aan de hand van kenmerkende en soms hilarische voorbeelden weet hij iedereen ervan te overtuigen: de wereld heeft er nog nooit zo goed voorgestaan als nu.

De avond is georganiseerd door Danielle Boers, die Groenhuijsen volgt op Facebook en de lezing opent met: “Volgen jullie Charles ook? Moet je echt doen, hij post elke ochtend een positief nieuwsbericht.” Dat lijkt misschien niet zo bijzonder, maar schijn bedriegt. Groenhuijsen: “Wat zie je als je naar het NOS-journaal kijkt? Bijna alleen maar negatief nieuws, toch?” Als iemand het kan weten is hij het, want hij heeft 23 jaar in de VS gewoond als Amerika-correspondent voor het NOS-journaal. Hij is begaan met het land en… hij weet alles van Donald Trump. En nu heeft hij een boek geschreven, genaamd: Optimisten hebben de hele wereld. Een boek dat ons doet beseffen dat er niet alleen maar ellende is in de wereld, maar dat het eigenlijk ontzettend goed gaat.

Groenhuijsen: “Laten we eerlijk wezen, wat de media ons voorschotelt is voornamelijk negatief. Maar waarom zouden we niet wat optimistischer naar het leven kijken? Optimisme is niet aangeboren. Of je optimistisch bent of pessimistisch is een keus.” Hij haalt er een mooi voorbeeld bij van Oscar Wilde: een afbeelding van een donut. “An optimist sees the donut, the pessimist the hole.” Het kenmerkt precies hoe hij zelf naar het leven kijkt: optimistisch en tevreden met heel veel dingen. Zo benadrukt hij dat we een van de beste pensioenstelsels van de wereld hebben, dat de geletterdheid is gestegen en dat er wereldwijd elke dag 137.000 mensen minder zijn die in armoede hoeven te leven. “En weten jullie wel dat we in Nederland de gelukkigste kinderen ter wereld hebben…?” Even is hij stil, maar dan vervolgt hij grappend: “…Maar ik weet eigenlijk niet zo goed of we daarmee nu juist iets goed of flink fout doen…”

Later laat hij aan de hand van een filmpje zien hoe spullen op een bureau uit vroeger tijden plaatsmaken voor één enkel scherm met talloze applicaties. ‘De applificatie van kantoor’, noemt hij het. De papieren agenda wordt een app, de rekenmachine een app, de rolodex een app en ga zo maar door. “Iedereen die nu nog zegt dat smartphones duur zijn, die liegt. Smartphones kunnen alles! Moet je kijken wat één enkele telefoon allemaal kan. Waar zijn onze bureauspullen van vroeger gebleven? Weg! Totaal overbodig!” Gelijk heeft hij. Het zal de pessimist in ons wel zijn die zulke uitspraken doet.

Groenhuijsen sluit de avond af met zijn visie over de situatie tussen de VS, Rusland en Korea. “Laten we eerlijk wezen, Noord-Korea is net zoiets als een Amerikaanse bananenrepubliek. Het land heeft een ontzettend laag bnp. Zij hebben ons harder nodig dan wij hen. Kijk maar eens op nachtelijke satellietbeelden. In Zuid-Korea zie je de lichtvlekken van grote steden zoals Seoul, maar Noord-Korea is één groot zwart gat. Ja, ze hebben een atoombom, maar dat is puur om mee te dreigen. Denk je eens in, zou jij een atoombom op Amerika gooien als je wist dat je er twee terugkreeg? Nee toch?” Hij benadrukt dat het positief is dat de grote wereldleiders sinds de WOII niet meer met elkaar in oorlog zijn gegaan en laat zich vervolgens verleiden om van wal te steken over Trump.

Op de vraag uit het publiek wat hij nou van de president vindt, antwoordt hij: “Trump is ontzettend goed in marketing. Ook ik heb heimwee naar Obama, maar laten we eerlijk wezen: Obama heeft buiten Obamacare om niet belachelijk veel bereikt. Zeker niet op buitenlands gebied. Het is een uiterst aardige man, maar Trump kan op buitenlands vlak misschien meer bereiken. Het zijn vaak de ‘gekken’ die het wat dat betreft het verst schoppen. Trump vindt het ook niet erg als hij met slecht nieuws op de voorpagina belandt. Hij zegt niet voor niets: There’s no such thing as bad news. Je neigt ernaar te denken: liever niet op de voorpagina dan op de voorpagina met negatief nieuws, maar hé, weet je hoe Trump denkt? ‘Als ik de voorpagina in beslag neem, dan staat er geen ander.'” Voorzichtig gelach klinkt uit het publiek. Ja, zo kan je het ook bekijken. “Ik zeg altijd dit,” zo beëindigt Groenhuijsen zijn verhaal: “Trump is gestoord, gevaarlijk en een genie.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice