2 mei 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Active creations

Tussenstop in Zwartsluis voor fietstocht van 800 kilometer

Geplaatst op: 5 juni 2018

Op 30 mei vertrok ze uit Oosterhout, bij Breda. Krista Monteiro kwam vandaag aan in Zwartsluis. In totaal wil ze maar liefst 800 kilometer fietsen, waarvan nu de helft achter de rug is. Doel: geld ophalen voor de stichting Kleurrijk Leven voor Suriname.

De situatie in Suriname is schrijnend, vertelt Monteiro. “Er is heel veel tekort aan medicatie. Een doosje paracetamol kost daar 8 euro, terwijl dat hier maar 1 euro kost. Ook gaan de lonen daar niet omhoog en vaak krijgen mensen niet uitbetaald.” Al met al is het niet makkelijk om daar te leven, stelt de geboren en getogen Surinaamse. “Er is ook heel veel diefstal, want niemand heeft wat. Sommige mensen hebben wel drie à vier banen per dag.”

Met het door haar bij elkaar gefietst geld wil ze voornamelijk kinderen helpen. “Er zijn twee kindertehuizen die we ondersteunen en drie gezinnen waarin met HIV-besmette kinderen wonen. Ook ondersteunen we met medicatie een ziekenhuis.”

De fietstocht omvat drie concrete doelstellingen: Voor alle kinderen in de tehuizen een nieuwe rugtas met inhoud voor het komende schooljaar en een jaar lang melkproducten. En voor het ziekenhuis maar liefst 750 euro aan medicatie. “Ik zat in het begin al over de 5.000 euro dus ik ga nu heel brutaal voor de 10.000 euro.”

Met tussenpozen fietste Monteiro naar Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Amsterdam. Vandaaruit vertrok ze naar Leeuwarden met de trein. Van Leeuwarden fietste vervolgens naar Buitenpost en daarna naar Appelscha, waar ze vanmorgen vertrok. “En nu naar Zwartsluis. Ik heb 60 kilometer gefietst vandaag”, vertelt Monteiro, vlak na het arriveren in Zwartsluis, vanmiddag.

Al voor de fietstocht organiseerde een Surinaams diner voor 42 mensen, waarvoor alle ingrediënten gesponsord werden. In totaal is ze nu 13 jaar betrokken bij Suriname. “Ik ben er geboren en getogen. En ik blijf betrokken, eigenlijk sta ik met een been daar en een been hier. Ik ben in contact gekomen met dit probleem en toen dacht ik: dit komt op m’n pad, daar moet ik voor gaan zorgen.”

Ze is er dag en nacht mee bezig, vertelt ze. “Elk jaar organiseer ik wel wat. En toen ik voor m’n zestigste verjaardag een fiets kreeg, dacht ik: waarom ga ik zelf eigenlijk niet wat doen? Dat werd steeds groter en ik kreeg een startkapitaal bij elkaar.”

Slapen doet ze bij familie en vrienden. “Ik was in Appelscha bij mensen die ik nog maar een keer gezien had en werd daar zo hartelijk ontvangen. Dat doet me heel veel. Voor mij zijn het ook waardevolle momenten.” In Zwartsluis overnacht ze bij de familie De Vries, die twee kinderen, Samuel en Victoria, adopteerde uit Suriname.

Op weg daarheen, vanmorgen, stuitte ze op een wegopbreking. Een politieagent bracht haar vervolgens weer op de goede route. “Hij wilde de fiets van z’n vrouw testen en ging even een paar kilometers maken. Nou, dat zijn er heel wat geworden. Hij is 11 kilometer met me meegefietst, het was zó gezellig.”

Morgen gaat Monteiro weer verder. Dan vertrekt ze naar Epe om vervolgens door te fietsen naar Utrecht, Oosterbeek en weer naar Oosterhout. Eind deze maand gaat ze naar Suriname toe. “Om te werken en om te kijken hoe het geld goed besteed gaat worden.”

Iedereen die ook een financiële bijdrage wil doen, kan geld storten naar NL10INGB0670372757 onder vermelding van ‘Fietssponsortocht voor de met HIV/Aids geïnfecteerde kinderen in Suriname’. Meer informatie is te vinden op www.kleurrijklevenvoorsuriname.nl.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice