29 april 2024 Gebruikers online: 45
Agenda
Active creations

Primeur voor Sluziger binnenvaartschip

Geplaatst op: 14 juli 2018

Tekst Roel Huls, foto Erwin van der Linden

Het motorvrachtschip Wantij met als thuishaven Zwartsluis heeft twee nieuwe duurzame scheepsmotoren. Het bijzondere is, dat het hier gaat om nieuwste ultra in 2017 ontwikkelde moderne duurzame MX motoren. Het zijn de eerste die geplaatst werden door Vink Diesel uit Sliedrecht. Het bedrijf kwam in 2017 met het bericht in de markt deze nieuwe duurzame motor te ontwikkelen voor de binnenvaart, vooruitlopend op de nieuwe emissienorm Euro Stage V, een duurzame binnenvaartmotor.

Het zijn belangrijke ontwikkelingen, waarvoor het schippersechtpaar Fernhout-Veenstra deze week in Sliedrecht hoog bezoek aan boord van de Wantij kreeg. Alle betrokken partijen kwamen voorafgaand aan een vergadering op het gemeentehuis eerst aan boord om het resultaat te bekijken. Hieronder waren  afgevaardigden van de Europese Commissie, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart (EICB), en overige deskundigen in het Raadhuis over de nieuwe wet- en regelgeving. Wethouder Ton Spek was namens de gemeente aanwezig.

De verduurzaming in de binnenvaart is een belangrijk thema in deze sector. Met de MX motoren zijn weer nieuwe stappen gezet die gericht zijn op minder energieverbruik en de uitstoot sterk te verminderen. De nieuwe scheepsmotor voldoet aan de nieuwe emissie eisen volgens de Europese NRMM verordening, die vanaf 2019 van kracht wordt. Vink Diesel te Sliedracht is een modern familiebedrijf en wereldwijd een voorloper. Het bedrijf gebruikt de bewezen en beproefde technieken van de Euro VI truck als basis voor het ontwikkelen van deze duurzame binnenvaartmotor, een wereldprimeur in dit segment.

Er is de schippers alles aan gelegen in te zetten op een steeds groenere binnenvaartvloot en de ontwikkelingen hierin te tonen. De binnenvaart wil de schoonste modaliteit blijven ten opzichte van de weg en het spoor. Daarnaast is meer vervoer over water van groot belang om de ophoping en vertraging van verkeer op de autowegen te verminderen.

Het klimaatakkoord van Parijs, de Europese Milieu NRMM Verordering en de nationale Energieagenda maken een versnelling van het proces van verduurzaming noodzakelijk, zo zegt penningmeester Roel Huls van de BLN-Schuttevaer afdeling IJsseldelta-Zwartewater. Tijdens de bestuursvergadering in Sluuspoort kwam dit onderwerp ter sprake. Paula Fernhout-Veenstra is secretaris van de afdeling en mocht de EU delegatie samen met haar echtgenoot aan boord verwelkomen.

Het duurzame motorvrachtschip Wantij heeft een laadvermogen van 1543 ton en vaart op de nationale en internationale vaarwegen. Het schippersgezin woont in Zwartsluis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice