27 april 2024 Gebruikers online: 52
Agenda
Active creations

Broedvlotjes sterns worden weer opgeruimd

Geplaatst op: 29 augustus 2018

Vrijwilligers van Natuurmonumenten beginnen deze week met het verwijderen van de broedvlotjes voor de zwarte sterns. Dat gebeurt in de wetenschap dat de zwarte sterns zich weer redelijk massaal in De Wieden hebben laten zien: met 115 broedparen is het aantal vogeltjes net zo hoog als in 2017.

Wel kozen de zwarte sterns weer andere locaties uit dan vorig jaar, zegt Warner Bruins Slot die de activiteiten rond de zwarte sterns voor Natuurmonumenten coördineert. “Vorig jaar was het Giethoornsche Meer met 72 broedparen een succesnummer, terwijl de vlotjes daar nu leeg waren. Bij Bezoekerscentrum De Wieden zien we juist het tegenovergestelde.”

Het is gissen naar de redenen daarvoor. De vlotjes liggen op exact dezelfde locaties als eerdere jaren. “Wellicht heeft een kiekendief zich laten zien en hebben de sterns van schrik direct een andere locatie gekozen”, noemt Bruins Slot een optie. Met zijn team van zeventien vrijwilligers haalt hij de komende periode de honderden broedvlotjes weg. Die worden in het voorjaar weer uitgelegd. Mogelijk kiest Natuurmonumenten dan weer een aantal nieuwe locaties uit. De zwarte sterns zijn overigens eind juli weer vertrokken richting Afrika.

Het vrijwilligersteam houdt zich niet alleen bezig met zwarte sterns, maar telt in het voorjaar en de zomer ook het aantal vlinders in De Wieden. Elke dinsdag of woensdag speuren ze vijftien vlinderlocaties af. “Het beeld van dit jaar is wisselend. We hebben bijvoorbeeld veel meer gamma-uiltjes en sint jansvlinders geteld, maar minder icarusblauwtjes. Voorlopig zagen we ook wat minder zilveren maan en bruine zandoogje. Daarvan komt nog een nieuwe generatie, zodat die aantallen nog hoger kunnen uitvallen.”

De tellingen gaan ook in september nog door. Dat kan echter net zoals in de afgelopen maanden alleen bij goed en droog weer. Bij regen of mist laten vlinders zich niet zien.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice