3 mei 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Koninklijke onderscheiding voor Eefje Bols

Geplaatst op: 25 september 2018

Foto's Jan van Kleef

Eefje Bols-Stroeve is dinsdagmiddag tijdens haar afscheid als beheerder van Sluuspoort benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Bilder overhandigde haar de Koninklijke onderscheiding voor haar inzet voor Museum Schoonewelle, Sluuspoort en toeristisch Zwartsluis. Voor de afscheidsreceptie was veel belangstelling. De Sluuspoort maakte ook bekend dat er een expositiezaal naar Eefje wordt genoemd.

Ruim 16 jaar was Eefje Bols hét gezicht van toeristisch Zwartsluis. Net na de eeuwwisseling kwam zij in dienst van de VVV Kop van Overijssel; twee dagen voor de plaatselijke VVV en één dag in de week voor museum Schoonewelle. Eefje vond het niet meer dan normaal om meer tijd en energie in haar werk te steken dan dat van haar gevraagd werd. Ze was een duizendpoot, bruisend van goede ideeën. Met kop en schouders steeg zij uit boven haar functie en groeide uit tot trotse ambassadeur voor museum Schoonewelle, Sluuspoort en Zwartsluis.

Voor de plaatselijke VVV, en later Tourist Info Zwartsluis, heeft Eefje veel betekend. Zij was nauw betrokken bij de promotie van toeristisch Zwartsluis en voelde zich verantwoordelijk om museum Schoonewelle en Sluuspoort op de kaart te zetten. Eefje keek daarbij over de gemeentegrenzen en onderhield goede contacten met de regio’s IJsseldelta en Weerribben-Wieden. Mede daardoor is veel bereikt op het gebied van bijvoorbeeld waterrecreatie.

Schoonewelle
Eefje had van jongsaf een grote liefde en bevlogenheid voor de natuur. Voordat zij bij beroepsmatig bij Schoonewelle aan de slag ging, was zij al jarenlang een gedreven vrijwilliger bij het museum. Door haar tomeloze inzet en energie heeft zij velen geïnspireerd. Zij deelt haar passie graag met anderen. Zo stond zij aan de wieg van de oprichting van JeugdNatuurClub de Wieden. Zonder haar was Museum Schoonewelle niet zo’n prachtig museum op een bijzondere plek in Sluuspoort.

In 2013 werd Eefje beheerder van Sluuspoort. In die hoedanigheid wist zij op bewonderenswaardige manier verbindingen te leggen tussen instanties, gebruikers van Sluuspoort, vrijwilligers en inwoners. Vanwege een ernstige ziekte moet ze de functie neerleggen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice