17 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

IJsselheem stopt met sportlessen ouderen

Geplaatst op: 30 oktober 2018

Tot volle tevredenheid volgden zestigplussers sportlessen in Zwartsluis. Een deel daarvan betaalden ze zelf, een ander deel werd gesubsidieerd door de gemeente. Nu heeft IJsselheem, die de sportlessen organiseert, aangegeven daarmee te stoppen. Maar de subsidie, die wordt niet doorgegeven. IJsselheem stelt dat de activiteit niet meer past binnen de prestatieafspraken met de gemeente.

De sportlessen komen voort uit een ver verleden. Het comité Welzijn Ouderen Zwartsluis en de gemeente Zwartsluis startten de activiteit op, IJsselheem en de gemeente Zwartewaterland namen het later over. Meer dan vijftig oudere sporters volgen elke week, in verschillende groepen, de lessen.

“IJsselheem int de contributie, ontvangt de subsidie en betaalt de zaalhuur en de lesuren van de sportinstructrice”, schrijven de bezorgde sporters in een brief aan de gemeenteraad. Het nieuws dat IJsselheem er vanaf januari 2019 de stekker uittrekt, kwam als een ‘donderslag bij heldere hemel’, zeggen ze.

In een gesprek bleek dat IJsselheem de subsidie niet overdraagt. “Met andere woorden, IJsselheem stopt wel met de activiteit, maar houdt het geld dat daarvoor bestemd is, onder het mom dat ze andere activiteiten willen organiseren.”

Volgens de sporters is dat ‘oneigenlijk gebruik van gemeenschapsgeld’. “Dat kan niet de bedoeling zijn.” Ze denken ook dat er nu mensen af zullen haken. De contributie moet hoger worden, en niet iedereen kan dat opbrengen. De leden van de fitnessgroepen doen daarom een dringend beroep op de gemeente om samen met hen een oplossing te zoeken. “Zodat we gebruik kunnen blijven maken van de subsidie van de gemeente en onze onrust weggenomen wordt.”

IJsselheem stelt dat de aandacht uitgaat naar kwetsbare ouderen. “De activiteiten worden daarop afgestemd. De fitnessactiviteit die werd aangeboden door Welzijn Ouderen Zwartewaterland past hier niet langer bij.”

IJsselheem heeft daarom, na grondig onderzoek, gesprekken met de deelnemers en de gemeente besloten de fitness in Zwartsluis over te dragen aan mevrouw Hultink. In Hasselt neemt sportschool Fytac de activiteit over.

“Op deze wijze vindt de fitness doorgang voor de deelnemers en kan IJsselheem zich richten op het organiseren van activiteiten op het gebied van een vitale en gezonde levensstijl voor kwetsbare ouderen”, reageert een woordvoerder.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice