2 mei 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Werk in Uitvoering ‘geraakt door dankbaarheid’

Geplaatst op: 30 oktober 2018

Ook deze maand reisde Stichting Werk In Uitvoering uit Zwartsluis af naar Oekraïne om praktische hulp te verlenen. In één week tijd werden er vloeren gelegd, waterpompen geïnstalleerd, waterleidingen aangelegd en kachels geplaatst; met een prachtig eindresultaat en dankbare reacties als gevolg. En dat was naar eigen zeggen ‘hartverwarmend om mee te maken’. 

Om de boel goed voor te bereiden reisde een deel van de groep alvast vooruit. Het eerste stuk met het vliegtuig en het tweede stuk met de auto. De anderen arriveerden twee dagen later. Aan hen de taak om maar liefst twaalf pakken pvc de grens over te krijgen. Martijn Dragt verklaart: “De grens van Oekraïne wordt streng bewaakt, dus dat leverde bij ons best even wat spanning op. Met het hart in onze keel en ons meest uitgestreken gezicht probeerden we zoveel mogelijk te kijken als op onze paspoortfoto. De streng kijkende Oekraïense grenswacht gaf uiteindelijk het verlossende signaal: we mochten verder rijden.”

Eenmaal aangekomen in Oekraïne pakte de groep meerdere projecten tegelijk op. Zo hielden ze zich bezig met het gladmaken en vervangen van de vloer in de plaatselijke school, het oplossen van een aantal kleinere (garantie)klusjes en de realisatie van een kachel, warm stromend water en mooie laminaatvloer bij een gezin. Deze laatste klus bleek best pittig, vooral gezien de beperkte beschikbaarheid van materialen. “We zijn met vier man sterk een volle dag met een pikhouweel aan de gang geweest om een aanvoerleiding van de bron richting de woning te spitten. Het resultaat mag er echter zijn, want deze mensen kunnen voortaan rechtstreeks warm water pakken, zonder telkens door de kou naar buiten te hoeven”, verklaart vrijwilliger Gerrit Bonsink enthousiast.

Er werden nog een aantal kleine klusjes uitgevoerd én de plaatselijke school kreeg een upgrade. Ook dit bleek een uitdaging op zich. Harm Winter verklaart: “Het vlakmaken van de meer dan 100 jaar oude vloer was een serieuze klus en de Oekraïense werkmaterialen bleken van dusdanige kwaliteit dat er veel creativiteit van onze kant nodig was. Gelukkig beschikten we over kennis, kunde en ervaring genoeg om met beperkte middelen toch een mooie, strakke PVC-vloer te realiseren..” Het hoogtepunt van deze klus lag tijdens de lunch, toen de drie aanwezige groepsleden ondanks de taalbarrière flink wat lol maakten met de kinderen. “Gekke bekken trekken kunnen we allemaal, daar hoef je geen Oekraïens voor te spreken. Soms werden we zelfs gecorrigeerd door de juf!”, verklaart Winter lachend.

Dezelfde avond werd de werkgroep uitgenodigd voor een maaltijd, georganiseerd door de ouders van de schoolkinderen. Tijdens deze avond werd namens de kindernevendienst van de Gereformeerde kerk Zwartsluis een bedrag uitgereikt aan de directie van de school. Van dit geld kunnen ze nieuwe Bijbels kopen. Een van de groepsleden, zelf ondernemer en vrijwilliger bij Stichting Werk in Uitvoering, liet weten het komende jaar een bedrag te doneren voor de schoolmaaltijden. Hierdoor genieten de kinderen voortaan niet alleen van een mooie PVC vloer en stofvrije en hygiënische omgeving, maar ook van een gezonde en gevarieerde lunch. Dit leverde enorm dankbare en zelfs ontroerende reacties op van ouders en schoolbestuur. Een enkele vrijwilliger moest zelfs even een traantje wegpinken. Maar, zo zeggen ze zelf: ‘het kwam allemaal door de Wodka en Palinka’.

Enthousiast geworden naar aanleiding van dit laatste reisverslag en ook graag een bijdrage leveren aan onze stichting? Neem dan contact op met willembonsink@outlook.com  of maak rechtstreeks een financiële bijdrage over op rekeningnummer NL28 RABO 0136 2941 54 t.n.v. Stichting Werk in Uitvoering. Jouw hulp wordt enorm gewaardeerd!

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice