5 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Laatste maaltijd met vluchtelingen

Geplaatst op: 23 februari 2019

Tekst en foto Roel Huls

Vrijdagavond werd in De Poort de laatste gezamenlijke maaltijd met vluchtelingen gezinnen uit Zwartsluis gehouden. Volgens een van de vaste organisatoren Cees de Jonge heeft ‘iedereen zijn of haar plekje in Zwartsluis wel gevonden’.

Het initiatief om samen te eten met vluchtelingen werd ruim vijf jaar geleden genomen door het Leerhuis. De deelnemers nemen eten mee om dit samen te delen. Het zorgt voor gevarieerde internationale gerechten en heerlijke maaltijden. De gesprekken en het uitwisselen van contacten vanuit verschillende achtergronden zijn verder een onmisbaar onderdeel voor de verbinding met elkaar.

De belangstelling loopt langzaam terug en er mag worden teruggekeken worden op een fijne en gezellige periode. Er werden ongeveer veertig maaltijden georganiseerd en wij hebben veel bezoek gehad. Ook college- en enkele raadsleden toonden hun belangstelling, zo memoreerde Cees de Jonge in zijn welkomstwoord.

Hij bedankte iedereen die een bijdrage had geleverd om elke keer weer mee te doen met het organiseren van de maaltijden en de Hollandse spelletjes voor de kinderen. Deze hebben een erg nuttige functie gehad bij het integreren van de vluchtelingen gezinnen in de samenleving en dorpsgemeenschap, zo was vrijdagavond de gezamenlijke conclusie van de organisatie bij de evaluatie na afloop.

Er blijven contactpersonen actief bij het begeleiden van nieuwe gezinnen. Het is daarom niet uitgesloten, dat er maaltijden worden georganiseerd waarin de asielgezinnen zelf een organiserende rol krijgen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij Wolter Doosje en Theo Horzelenberg.

Vrijdagavond was het opnieuw een mooie avond met heerlijke gerechten. Voor de jongeren werd deze extra feestelijk afgesloten met een heerlijke sorbet met vla en aardbeien. Er was verder voor de kinderen een tafel vol leuke cadeautjes, speelgoed en spelletjes, waaruit ze iets mochten kiezen om mee te nemen naar huis.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice