27 april 2024 Gebruikers online: 55
Agenda
Active creations

Muziekvereniging Excelsior op weg naar 90-jarig jubileum

Geplaatst op: 2 juni 2019

Archieffoto van de Christelijke Muziekvereniging Excelsior te Belt-Schutsloot, 1974

Op 29 juni aanstaande hoopt de Christelijke Muziekvereniging Excelsior uit Belt-Schutsloot haar 90-jarig jubileum te vieren. Deze dag zal er groots uitgepakt worden, met medewerking van Voorwaarts uit Zwartsluis, Soli Deo Gloria uit Sint-Jansklooster en Crescendo/Excelsior uit Nieuwleusen. 

Muziekvereniging Excelsior werd opgericht op 27 juni 1929 door een twintigtal Beltiger jongens die graag muziek wilden maken. Van noten hadden ze echter nog nooit gehoord en dus werd de toenmalige onderwijzer van de school ingeschakeld. Hij zette de jongens in de schoolbanken en liet hen zien wat noten waren door ze op het bord te tekenen. In eerste instantie snapten ze er niks van:

“Endrik, hij tek’nt allemoale streepm en kalk’n pupies op bord!” (Hendrik, hij tekent allemaal strepen en kalken pijpjes op het bord!)

Het was het hilarische begin van de nu zo bloeiende vereniging, die misschien wel het grootste percentage leden heeft ten opzichte van het totale inwoneraantal. Van een vereniging waarvan de eerste uniformen bestonden uit een zondags pak met witte pet, groeiden ze uit tot de florerende vereniging van nu met zowel een fanfare als malletband.

De geschiedenis van de vereniging is zo boeiend, dat men bij het 75-jarig jubileum aan het toenmalige oudste lid en medeoprichter Hendrik Aarten heeft gevraagd om de geschiedenis op te schrijven. Het hieruit voortvloeiende boekje is een ode aan de vereniging en tevens een warme herinnering aan de man die tot zijn laatste dag zo betrokken was.

Momenteel is Albert de Goede (67) het langst zittende lid. In ’63 trad hij toe als trompettist, in navolging van zijn vader die ook lid was en diverse instrumenten bespeelde. “Er zijn zoveel leuke anekdotes te vertellen. In het begin was er bijvoorbeeld nog geen weg naar Belt-Schutsloot. Daarom moesten we naar Beukers, om zo te leren marcheren. Ook hebben we een keer een serenade in Jonen gehouden op verzoek van een dorpeling. We belandden in een bruin café op een verjaardag en omdat het laat werd, maakten we een afspraak met de brugwachter van de Ronduite, zodat we toch nog terug konden komen naar de Belt.”

Inmiddels doet de vereniging meer dan spelen op verjaardagen. Het is een toonaangevend muziekkorps dat dikwijls meedoet aan evenementen, zoals de wandelvierdaagse. Als hoogtepunt is er bovendien de jaarlijkse uitvoering in eigen dorp. En nu staat het 90-jarig jubileum voor de deur, waarvoor alles uit de kast wordt gehaald. Hoe het exacte programma eruit zal zien wil de organisatie nog even geheim houden, maar dat het water in en om Belt-Schutsloot een grote rol zal spelen, moge wel duidelijk zijn…

De vereniging heet u allen hartelijk welkom om op zaterdag 29 juni aanstaande vanaf 14:00 te komen kijken naar diverse optredens vanaf het water in en rond Belt-Schutsloot. Of kom om 16:00 naar de Schutsloot in het dorp, waar de deelnemende muziekverenigingen gezamenlijk een optreden zullen verzorgen.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice