6 mei 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 5 september 2019

Na de Algemene Ledenvergadering van 27 augustus is schaakclub het ‘Het Zwartewater’ begonnen aan het nieuwe seizoen. Dat gebeurde met de huldiging van clubkampioen en kampioen van het 1e team Jaap Russchen gehuldigd. Daarna begon de simultaan, waarin Russchen vijf partijen won en vier verloor er 4. Na afloop werd Jaap op een kar, onder begeleiding van muziekvereniging ‘Voorwaarts’, door het dorp gereden en tegen de ochtend, nooddruftig, maar voldaan, op de kar aan de Otterbeek in Zwartsluis afgeleverd.

Op 3 september 1966, 53 jaar geleden, is de eerste uitzending van Ja Zuster, Nee Zuster op de Nederlandse televisie te zien. De laatste van de 20 afleveringen wordt op 7 september 1968 uitgezonden. De bewoners van het rusthuis Klivia aan de Primulastraat worden o.a. gespeeld door Hetty Blok, leen Jongewaard, Piet Hendriks, Dick Swidde, Albert Mol, Barry Stevens, Piet Ekel en Carla Lipp. In gastrollen spelen Ko van Dijk, Jan Blaaser, Johan Kaart, Luc Lutz en Wim Sonneveld. De nog steeds bekende teksten werden geschreven door Annie M.G. Schmidt en de muziek voor de liedjes door Harry Bannink.

Ondanks dit gegeven opende Haaye Tiggelaar (nieuw schaaklid) tegen Noah Emanuels (mogelijk nieuw schaaklid). Heren van harte welkom! “Het nieuwe seizoen brengt nieuwe uitdagingen en nieuwe leden”, aldus Haaye. Hij speelde zijn eerste partij tegen Noah die sterk opende. In het middenspel kantelde de partij en kreeg Haaye het initiatief en snoepte een stuk van Noah af. Ondanks goed spel van Noah kon hij de druk op zijn stelling niet volhouden en moest hij dit keer in Haaye zijn meerdere erkennen.

Klaas-Jan speelde tegen Jaap Russchen. Na een “Italiaanse”opening verdwenen al snel de lopers van het bord. De stelling was in evenwicht tot één van Jaap’s paarden naar f4 kon springen. Jaap won wat materiaal en kon vervolgens afwikkelen naar een eindspel met drie verbonden vrijpionnen. Onhoudbaar voor Klaas-Jan en gaf dus op.

Ben ten Klooster trof Willem-Pieter v.d. Berg (vertrekkend schaaklid). Na e4-e5 en daarna d4 van Ben kwam dit bij Willem-Pieter als een complete verrassing. Hij raakte hiervan enigszins van de kaart en dacht aan Ja Zuster, Nee Zuster, maar kwam spoedig weer bij zinnen. Of niet, want kort daarop rokeerde hij en verloor 2 lopers. In het eindspel met toren en loper in Ben’s kon deze zijn eerste overwinning op zijn naam schrijven.

Piet Françoise (mogelijk nieuw schaaklid) nam het tegen Henk Terpstra op. Piet van harte welkom! In een afwisselende partij poogde Henk een overwicht te krijgen wat niet lukte. Gaande de partij dreigde Piet op a7 te promoveren, hetgeen Henk ternauwernood wist te voorkomen. Uiteindelijk ging Henk er toch nog met de winst vandoor.

Henk van Haaster ontmoette Jan Wiers. Na een gelijke opening kwam Henk, met een mooie combinatie, een stuk voor te staan en ook beter gepositioneerd. Jan hield de druk op Henk’s stelling die langzwaam begon te bezwijken. Onder deze grote druk kwam Henk niet meer vandaan en gaf zijn ‘schaakpijp’ aan Maarten casu quo Jan.

Anne Bouma trad tegen Ebo Bos aan. Het leek een loopgraven strijd te worden. In het middenspel kon de partij nog alle kanten op. Ebo had echter twee ‘ras’ paarden zodanig opgesteld dat Anne zijn ‘geliefkoosde dame’ moest opgeven. Ondanks het sterke spel van Anne legde hij kort daarop zijn koning om.

Wim Jurgens nam het tegen Harm de Jong op. In een aantrekkelijke partij waar beiden aanvallend speelden zag het naar uit dat dit remise zou worden. En zo geschiedde, want Harm deed in het eindspel een remiseaanbod. Wim wilde nog even doorspelen, maar ging na een aantal zetten hiermee akkoord.

 

”Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal”

 

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice