27 april 2024 Gebruikers online: 70
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 19 september 2019

Op 17 september 1179, 840 jaar geleden, overlijdt Hildegard van Bingen, bijgenaamd “de Sibille van de Rijn”, was één van de meest invloedrijke vrouwen uit de twaalfde eeuw. Als abdis van een benedictijns klooster had ze een uitgebreide briefwisseling met vooraanstaande personen. Ze schreef ook natuurkundige werken, muziekstukken en boeken over heiligenlevens. Voor de twaalfde eeuw had ze een ongehoord groot gezag voor een vrouw. Bovendien verwoordde ze een vrouwelijk godsbeeld en stelde dat man en vrouw voor God gelijk waren. Hildegard van Bingen is erg geliefd bij feministische theologen. Haar visie op gezondheid en ziekte, als verstoorde en herstelde evenwichten, en haar visioenen over de samenhang van de kosmos spreken de holistische beweging aan.

Desondanks deze bijzondere vrouw opende Haaye Tiggelaar tegen Klaas-Jan v.d. Vinne. Het werd een ‘Hasselt’s spektakel’. In het middenspel verloor Haaye een paard, maar bleef toch sterk verdedigen en maakte het ‘Skoapekuukien’ Klaas-Jan onmogelijk te rokeren. Haaye kwam steeds net één zet te kort. Even later verloor hij een toren tegen een paard en kwam er aan het ‘Hasselt’s spektakel’ een eind. Het was Klaas-Jan die er, jodelend: hodaro, johora-eho, holada-itti-jo, met de ‘skoapekuukies’ en winst vandoor ging.

Jaap Russchen nam het tegen Harm de Jong op. Het was een gelijkopgaande partij waaraan je kon zien dat beiden kort geleden een holistische massage hadden ondergaan. Ze voelden zich ’thuis’ in hun lichaam. In het middenspel kwam Jaap wat sterker te staan maar verzuimde het overwicht te pakken.’Remise Harm’ kwam sterk terug en wist een pion te nemen. Remise werd een feit.

Teun Troost speelde tegen Ebo Bos. Teun opende met e4 en enkele zetten later een opmerkelijke zet; Dh5 met als doel een sterke aanval op Ebo’s verdediging. Deze antwoordde met dame f6 en sloeg de aanval af. ‘Taaie Teun’, de geringste niet, ruilde zijn ‘beminnelijke dame’ voor Ebo’s ’tortelende dame’. Teun stond inmiddels twee pionnen voor en begon met het afruilen van stukken. Ebo kon slechts toezien en kort daarop feliciteerde hij Teun met diens overwinning.

Henk van Haaster trof Henk Terpstra. De partij ging redelijk gelijk op, maar Henk bracht zichzelf in de problemen door een pion op d4 te slaan. Daardoor kon Henk van Haaster zijn e- pion doorschuiven en veroverde hij het paard van ‘Suzuki Henk’. Na afruil van een aantal stukken gaf laatstgenoemde op en ging zich verdiepen in het leven van Hildegard van Bingen.

Noah Emanuels opende tegen Jan Wiers. Noah kwam goed uit de opening en zette ‘noestige Jan’ onder druk. Rond de 13e zet kwam Jan onder de druk vandaan en nam het initiatief over. Remise leek bewaarheid, maar Noah maakte een foutje wat hem fataal werd en gaf op.

Wim Jurgens ontmoette Anne Bouma. Wim zocht direct de aanval en gaf Anne op de 7e zet met Dh5 schaak. Hij verzuimde echter de aanval door te zetten en haalde zijn ‘ aanlokkelijke dame’ terug naar d1. Anne nam het inintiatief en zette Wim sterk onder druk. In het eindspel en door goed schaken van Anne kwam Wim niet meer onder de omsingeling vandaan, mede doordat hij niet meer kon rokeren en moest hij opgeven.

“Twee dingen zijn oneindig, het universum en menselijke domheid, maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice