6 juli 2020 Gebruikers online: 36
Agenda
Active creations

Ruim zevenduizend euro voor kerkorgel

Geplaatst op: 21 september 2019

Foto's Jan van Kleef

Het voelde misschien wat ongewoon in de Gereformeerde kerk. Daar werden zaterdagavond psalmen op hele noten gezongen. Doel? De restauratie van het kerkorgel, die flink geld kost. De collecte daarvoor bracht 7.414,05 euro op.

Drie psalmen werden er deze avond op hele noten gezongen. Dat was nodig, omdat op die manier de Genemuider bovenstem het meest tot zijn recht komt. Mannenkoor Stereo uit Genemuiden was deze avond te gast en zong diverse liederen zoals: Ik wil zingen van mijn Heiland, Where no one stands alone en We are marching in the light of God. Laura Krale en Inge Boersema ondersteunden zowel koor- als samenzang op de trompet, Jorrit Woudt deed dat op het orgel.

Organist Berto Smelt, ook voorzitter van de kerkorgelcommissie, vertelde tijdens de avond over de aanstaande restauratie van het orgel dat in 1973 gebouwd werd, met onderdelen die zelfs ouder zijn dan het vorige orgel uit 1893. “De windvoorziening in het orgel is strak uitgevoerd, waardoor het orgel niet ademt, zodat het heel vlak klinkt. Er valt veel te winnen qua klankkleur”, aldus Smelt.

Met de orgelrestauratie in Genemuiden meldde Jan Roetman dat over het orgel daar als het ware een ‘deken’ lag. “Zo’n deken hebben we hier ook.” Met de restauratie zal letterlijk elke pijp uit de kast gaan. Wanneer die begint, is nog niet bekend.

Er wordt gekeken naar subsidies die de restauratie mogelijk zouden kunnen maken. Maar, vertelt Smelt, de eigen bijdrage van de gemeente zal desalniettemin ‘fors’ zijn. De commissie is daarom blij met initiatieven zoals dit concert. Engel Vinke werd daarom bedankt met een bos bloemen voor het organiseren van de avond.

Gepubliceerd door Enrico Kolk

Eén reactie op “Ruim zevenduizend euro voor kerkorgel”

  1. Engel Vinke schreef:

    Bedankt Jan toch nog goed gekomen

Aquaservice