5 mei 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Boerenprotest Den Haag vreedzaam maar duidelijk

Geplaatst op: 1 oktober 2019

Boeren protesteren op het Malieveld

Trekkers, trekkers en nog eens trekkers. Nog nooit stond er in de ochtendspits zoveel file. Vanuit heel het land sloegen de boeren de vuisten ineen en stapten massaal op de trekker, op weg naar Den Haag. Niet via de rijkswegen, maar gewoon over de snelweg. Ook veel boeren uit deze regio namen deel aan de actie. Sommigen togen met de trekker naar het westen, anderen met bussen of de trein. Zwartsluis Actueel ging met een bus mee.

Vanuit Rouveen vertrokken drie bussen vol en vanaf de Lichtmis twee. Ze volgden de trekkers op die midden in de nacht al via Zwartsluis en Hasselt waren gepasseerd. Normaal gesproken duurt de rit naar den Haag zo’n 1.5 uur met de bus, maar wegens lange files werd gekozen voor een alternatieve route.

Eenmaal bij Den Haag aangekomen staat alles vast. De actie lijkt onderschat. Maar liefst 2200 trekkers bleken de reis gemaakt te hebben. Op de A12, de rijkswegen, het strand van Scheveningen en zelfs in de binnenstad was het een grote stoet van trekkers met zwaailichten, vaak voorzien van tekstborden en vlaggen. Een indrukwekkend gezicht waar ook de burgers sympathie voor leken te hebben. Vanuit auto’s en vrachtwagens werd menig duim lachend omhoog gestoken.

Eenmaal aangekomen op het Malieveld valt gelijk de saamhorige sfeer op. Alle sectoren, van melkveebedrijven tot akkerbouwers en van pluimveebedrijven tot vissers, stonden vandaag voor hetzelfde: ze willen dat de bemoeienissen en kromme regelgeving vanuit de overheid moet worden teruggedrongen en dat voedsel van Nederlandse bodem weer gewaardeerd wordt. Ze  vinden dat het stikstofprobleem niet domweg op het bord van de Nederlandse boer geschoven kan worden, terwijl bijvoorbeeld Lelystad Airport ongehinderd kan groeien. Wat opviel was dat er ook burgers aanwezig waren op het Malieveld om de boeren een hart onder de riem te steken.

Het was duidelijk merkbaar dat men het zat is. Zat van de talloze, telkens veranderende regels. Zat van de loze beloften van politici en ook vinden ze dat landelijke media en dierenactivisten een vertekend beeld laten zien van de werkelijkheid. Een groot aantal politici die aan het woord kwamen steunden de actie volledig. Jesse Klaver en Tjeerd de Groot lieten echter nogmaals weten dat het stikstofprobleem niet ongehinderd aan hen voorbij zal gaan en dat de boer het zal gaan voelen. Het werd ze niet in dank afgenomen. Duizenden boeren keerden ze bij deze woorden de rug toe.

Aan het einde van de dag kijkt iedereen terug op een geslaagd protest. Er is door de organisatie van de actie echter een ultimatum gesteld. Worden er binnen vier weken geen plannen voor de agrarische sector gepresenteerd door de overheid, dan zal het niet bij deze actie blijven. Komt er een vervolg?

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice