1 mei 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 3 oktober 2019

Op 1 oktober 1574 laat een storm de dijk rond Leiden breken. Er verdrinken 2000 Spaanse soldaten  nadat de Geuzen de dijken bij Rotterdam hadden doorgestoken en een groot deel van Zuid-Holland onder water kwam te staan. Het doel was het de Spanjaarden die Leiden belegerden moeilijk te maken. In 1572 koos de stad de zijde van de anti-Spaanse opstand. De Spaanse landvoogd Requesens belegerde in 1574 de stad, waarbij uitendelijk circa 6000 van de 18.000 inwoners omkwamen, vooral door voedselgebrek. Op 3 oktober 1574 wordt Leiden definitief bevrijd. Deze dag wordt nog altijd gevierd in Leiden. Zet de hutspot maar klaar! ( ‘Leidens Ontzet’ ). Als dank voor het heldhaftig standhouden, stichtte Willem van Oranje in 1575 in Leiden de eerste Nederlandse universiteit.

Desondanks dit gegeven opende Teun Troost tegen Harm de Jong. Beiden zeer geroerd door het ‘Leidens Ontzet’ speelden een solide partij waar geen fouten werden gemaakt. Gevolg: remise.

Jan Wiers nam het tegen Klaas-Jan v.d. Vinne op. In een gelijkopgaande partij probeerde Klaas-Jan, in het middenspel een penning op de toren en ‘plezante dame’ van Jan te verwerkelijken, maar door een offer van Jan’s loper wist deze dit te voorkomen en kwam zelfs een pion voor. ‘Noestige Jan’, bood remise aan, maar Klaas-Jan bedankte hiervoor en dacht aan de belegering van Requesens. Door een fout van hem verloor hij zijn tweede pion en ondanks heldhaftig standhouden gaf hij op.

Ben ten Klooster trof Anne Bouma. Ben opende met e4-d5 en het gevecht barstte in alle hevigheid los. Op de 16e zet verloor Ben een paard tegen een pion. Het was Anne, die aan de Geuzen dacht, en met zijn ‘prikkelende dame’ in het nauw kwam en Ben haar kort daarop in hechtenis nam. Daarna vocht Anne nog terug maar vergeefs en ging aan de hutspot.

Henk Terpstra, in ‘overwinningroes’ ontmoette tegen Willem-Pieter. Deze kwam niet goed uit de opening en gaf al vrij snel een aantal kostbare stukken weg. Henk wist hier wel raad weg en vocht zich naar zijn derde overwinning.

Joas Tiggelaar speelde tegen Jaap Russchen en kreeg, met sterk spel, een uitstekende stelling op het bord. Na wat foutjes keerden echter de kansen maar lukte het Jaap niet om zijn voordeel tot winst te voeren. In het eindspel was Joas sterker en slimmer en zette Jaap mat!

Ebo Bos schaakte tegen Henk van Haaster. Ebo begon met een spaanse opening (e4-e5. Pf3-Pc6. Lb5-a6 enz.) en zette gelijk de aanval in en wist een pion te veroveren. Henk kreeg daardoor wel aanvalskansen op Ebo’s koningsvleugel. Ebo, enigszins onder de indruk van de bevrijding van Leiden, pareerde dit goed. Na afruil van de beide ‘gracieuse dames’ eindigde de partij in remise.

Op de dag dat het filerecord ’s ochtends sneuvelde door protesterende boeren die met hun tractoren het verkeer blokkeerden trad Haaye Tiggelaar tegen Wim Jurgens, op de altijd gezellige schaakvereniging Het Zwarte Water, aan. Ook in dit schaakverkeer kwamen de nodige stukken behoorlijk vast te staan. Na een vrij gebruikelijke opening e4-e5, Pf3-d6 enz. maakte Haaye een centrumpion winst, maar dit ging wel ten koste van een dubbelpion, die ook het zicht van de loper blokkeerde op de f-pion. Toch manoeuvreerden beide lopers gedurende de partij om de pionnen heen en hielden druk op de koningsvleugel, waar inmiddels ook Haaye’s ‘swingende’ dame zich had gemeld. Wim kon lang verdedigen maar de druk werd groter en groter. Op het moment dat de toren en de ‘hupse dame’ van Wim in een diagonaal stonden, sloeg de loper van Haaye toe met een penning, waardoor een zwarte toren het bord moest verlaten. Na enkele schaak- en slagzetten ruilde Haaye de dames af, waarna door overmacht aan stukken Wim de partijwinst aan Haaye gunde. Even later verliet hij de schaaksocieteit al joelend “Zet de hutspot maar klaar!“.

“ Een uur zitten bij een aardig meisje vliegt voorbij als een minuut, maar een minuut op brandende kachel lijkt wel een uur. Dat is relativiteit”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice