30 april 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

PvdA steekt zorgmedewerkers hart onder de riem

Geplaatst op: 20 november 2019

“Er vallen gaten en iedereen moet elke keer bijspringen”, zegt Gheena Busweiler. Ze loopt stage bij de thuiszorg in Zwartsluis en kreeg in die hoedanigheid een hart onder de riem van de PvdA Zwartewaterland. Met een doos koekjes bezochten Greet Generaal en Klaas Eenkhoorn woensdagmorgen Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis.
Volgens Generaal moet er structureel meer geld naar de zorg. “De werkdruk is veel te hoog en het salaris is te matig. Je moet het vak aantrekkelijker maken en mensen de ruimte geven om zich te ontwikkelen.”
30 jaar geleden voerde ze zelf actie voor een loonsverhoging. Vandaag wordt er ook gestaakt in de zorg. “Toen heeft het geholpen, ik hoop dat het kabinet nu ook luistert. De afgelopen jaren hebben verpleegkundigen 0 procent loonsverhoging gehad, maar de boodschappen zijn wel 4 procent duurder geworden.”
Busweiler is vierdejaarsstudent HBO-V(erpleegkunde) maar heeft nog geen stage gelopen in het ziekenhuis. “Er zijn te weinig stageplekken”, merkt Generaal op. “Er zijn te weinig mensen beschikbaar om nieuwe mensen te begeleiden.”
Verpleegkundigen gaan wel vaak door, vindt Busweiler. “Maar nieuwe cliënten kunnen niet vroeg geholpen worden, omdat er geen personeel beschikbaar is. Het is lastig om nieuwe medewerkers te vinden.”
En dat daarom de druk voor mensen die wél in de zorg werken, hoog is, vindt Generaal erg. “Als je wat krijgt, dan kom je op de wachtlijst. En dan pas gaan mensen zeggen: ik heb wel iets heel ernstigs. Maar er zijn niet voldoende mensen om onderzoeken te doen. Soms moeten artsen anderhalf uur bellen voordat een patiënt ergens een bed heeft.”
De PvdA haakt daarom in bij de landelijke actiedag en steekt thuiszorgmedewerkers in Zwartewaterland een hart onder de riem. Vorige week deden ze dat al bij de leraren. Generaal: “We hopen dat we volgende week niet ergens heen hoeven, maar dat het kabinet gaat luisteren. Hier zetten de verpleegkundigen ook niet zichzelf, maar hun cliënten voorop. Ze hebben het niet over hun eigen situatie.”
Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice