5 mei 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 19 december 2019

Op 17 december 1833, 186 jaar geleden, sterft in een ziekenuis in de Beierse stad Neurenberg Kaspar Hauser. De 21 jarige jongen was drie dagen eerder neergestoken in een park. Op zijn begrafenis zullen duizenden mensen aanwezig zijn. Kaspar Hauser was vijf jaar eerder op een marktplein in de stad gevonden. Hij was slecht verzorgd, kon nauwelijks lopen, en niet normaal praten.

Hij had een brief op zak met zijn naam en de mededeling dat hij als driejarige te vondeling was gelegd. De stad gonst van de geruchten. Niet zomaar een vondeling, iemand van koninklijke bloede, erfprins van het huis van Baden, onechtelijke zoon van Napoleon. Anderen noemen hem een leugenaar en bedrieger. Drommen nieuwsgierigen komen zich vergapen aan de tamme wildeman. Gewone en geleerde mensen, van heinde en verre. Hij werd, schrijft de beroemde strafgeleerde Anselm von Feuerbach ‘niet minder bezocht dan de kangoeroe en de tamme hyena in de dierentuin’. Kaspar werd voorpaginanieuws in heel Europa. Neurenberg adopteerde hem en hij werd Kind van Europa. Het geheim zal nooit onthuld worden. Het leven én de dood van Kaspar Hauser laten veel vragen achter die zelfs met de modernste technieken niet beantwoord worden.

Niettemin en denkend aan Kaspar Hauser opende Jan Wiers tegen Piet Francoise. Piet ging al vroeg met zijn ‘prikkelende dame’ in de aanval en dwong ‘noestige Jan’ in de verdediging. Jan deed dit niet goed en kwam een pion achter. Piet’s ‘prikkelende dame’ werd door Jan ingesloten en er volgde een ruil met haar tegen een toren van Jan. Daarna viel de stelling van Piet en ging Jan er met de ‘schaakbuit’ vandoor.

Harm de Jong trof Anne Bouma. Harm werd die avond al vroeg bij ’t Ende gespot en was daar met een melkbus in de weer, wat in de buurt niet in dank werd afgenomen. Ook beschoot hij met vuurpijlen de inmiddels gearriveerde schakers. Gelukkig wist de wedstrijdleider, ’taaie Teun, hem over te halen om hier mee te stoppen en kon de partij beginnen. Het werd een zeer aanvallende partij waarbij veel werd afgeruild en dit tenslotte tot remise leidde. Harm haastte zich huiswaarts en zou tot diep in de nacht met zijn melkbus te horen zijn geweest, misschien had zijn gedrag te maken met zijn geruchtmakende damoverwinning de avond hiervoor………….

Klaas-Jan v.d. Vinne speelde tegen Teun Troost. Het werd van beide kanten een voorzichtige opening. Op een gegeven ogenblik zette ’taaie Teun’ zijn eigen ‘aanminnige dame’ buitenspel en wist Klaas-Jan net op tijd zijn stukken in een goede positie te krijgen. Teun won nog wel een pion, maar kreeg schaak met het paard van Klaas-Jan en even later stortte Teun’s stelling in en gaf hij op.

Ben ten Klooster trof Henk Terpstra. De partij begon voor Ben niet zo rooskleurig omdat hij zijn twee paarden en een loper tegen een pion van ‘ Suzuki Henk’ ruilde. Henk wist hier wel raad mee en zette de aanval met zijn pionnen naar b6 in. Ben vocht terug, dacht aan Kaspar Hauser, en zowaar kwam hij enigszins terug in de partij. Toch wist Henk met zijn ‘verleidelijke dame’ Ben’s hoofd op hol te  jagen. Even later Ben zijn koning om.

Jaap Russchen nam het tegen Wim Jurgens op. Wim bracht al vroeg zijn ‘atractieve dame’ in het spel. De ontwikkeling van zijn overige stukken bleef daardoor achter. Na gedwongen dameruil beheersten Jaap’s lopers de stelling van Wim en kon hij niet meer rokeren, verloor materiaal en ging op de 27e zet mat.

“ Het mooiste dat we kunnen ervaren is het mysterieuze”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice