3 mei 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Active creations

Folkerts toe aan zijn laatste Nieuwjaarsloop

Geplaatst op: 31 december 2019

Tekst Gerard Meijeringh, foto Henk Kuik (archief0

Bij DESZ wordt zaterdag 4 januari de 35ste editie van de Nieuwjaarsloop gehouden. Een speciale dag voor Harm Folkerts. Hij maakte alle afleveringen mee als vrijwilliger en neemt zaterdag 4 januari afscheid als voorzitter van de organisatie van de Nieuwjaarsloop. “35 jaar is een mooie mijlpaal.”

De Nieuwjaarsloop van DESZ is uitgegroeid tot een echte traditie. In 1975 kreeg DESZ de beschikking over een nieuwe kantine. Een aantal personen kwam met het idee om een sponsorloop te organiseren. En dat gebeurde.

Harm Folkerts maakte de eerste editie als vrijwilliger mee en was onder andere betrokken bij de opbouw van het parcours. Vele jaren later kwam hij achter de inschrijftafel terecht. “Bij de laatste training op 23 december wilde ik een pion oppakken. Ik gleed uit en liep een dubbele beenbreuk op. Toen zat ik vervolgens met Driek de Goede achter de inschrijftafel.”

Dat ging jarenlang zo door. Totdat enkele mensen uit de organisatie stapten. Folkerts stond op en gaf aan dat hij de kar wel wilde gaan trekken. Inmiddels is hij al jarenlang voorzitter van de organisatie, hoewel hij het woord voorzitter eigenlijk niet in de mond wil nemen. “Want we doen het samen”, aldus Folkerts, die zeer enthousiast is over de onderlinge samenwerking tussen de zes personen in de organisatie van de Nieuwjaarsloop. “We snappen elkaar en hebben maar een half woord nodig. Uniek. Een mooie manier van werken. En het draaiboek zit in mijn hoofd. Papier heb ik niet nodig.”

Maar aan alles komt een einde. Ook aan de nauwe band tussen de Nieuwjaarsloop en Folkerts. Na de 35ste editie neemt Dennie Mooiweer het stokje van hem over. “Als je iets lang doet, is er het risico dat je vastroest. Ik wil verandering. Tijden veranderen, maar ik wil mijn zin niet doordrijven. Dennie is veel jonger. Met zijn visie en ideeën kan hij een nieuwe impuls geven aan de Nieuwjaarsloop van DESZ.”

Folkerts zal de gemoedelijke sfeer in de organisatie missen. “Maar ik heb de Nieuwjaarsloop 35 jaar vanuit de organisatie en achter de tafel gezien. Straks wil ik het wel eens als toeschouwer aanschouwen. En wat is er dan mooier dan even bij de organisatie te gaan kijken onder het genot van een biertje. Dennie kan altijd een beroep op me doen, maar de druk is er bij mij straks wel af.”

De toekomst van de Nieuwjaarsloop heeft een nieuwe impuls gekregen. Rabobank heeft het sponsorcontract wat betreft het evenement met drie jaar verlengd. Dat geldt ook voor de algemene sponsoring wat betreft de jeugd. Zaterdag 4 januari worden de contracten ondertekend. Op deze dag beginnen de lopers ouder dan 14 jaar om 14.00 uur aan de 5 of 10 kilometer. De jeugd tot en met 10 jaar start om 12.45 uur (1 kilometer). Een half uur later klinkt het startschot voor de jeugd tot en met 14 jaar voor de 2,5 en 5 kilometer. De inschrijfkosten bedragen 6 euro per persoon. Jeugd tot en met 14 jaar betaalt 3 euro en de pupillenloop is gratis.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice