29 april 2024 Gebruikers online: 54
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 22 februari 2020

Op 18 februari 1546, 474 jaar geleden, overlijdt de reformator Maarten Luther. Hij is vooral bekend door het verhaal dat hij in 1517 met luide hamerslagen (die door heel Europa zouden galmen) vijfennegentig stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg slaat. Dit gegeven is op veel afbeeldingen te zien en werd tot 1960 als historisch feit erkend. Het is een beeld, dat – als geen ander – tot het symbool van de Reformatie geworden is.

Niettemin speelde Henk van Haaster tegen Klaas-Jan v.d. Vinne. Het was een vrij korte partij omdat Klaas-Jan in het begin een foutje maakte. Dit had vast te maken met de vijfennegentig stellingen, die Maarten Luther, op de deur van de Slotkerk in Wittenberg had geslagen. Klaas-Jan meende dat het er vierennegentig waren…..Door een verkeerde afruil, in het centrum, kwam zijn g-lijn open en werd zijn koning aangevallen. Henk kwam daardoor dusdanig in een sterke positie dat hij enkele zetten later zijn winst naar Kraggenburg kon meennemen.

Haaye Tiggelaar nam het tegen Jaap Russchen op. Haaye verraste Jaap met scherp spel in de opening. Jaap speelde vervolgens niet nauwkeurig maar ook Haaye kon geen vuist maken. Na een grote afruil stonden Jaap’s stukken opeens excellent en stonden Haaye’s stukken opgesloten. Er ontstond een matnet waaruit Haaye’s koning niet meer kon ontsnappen en gaf op.
Piet Francoise trof Noah Emanuels. Na een opening waarbij in hoog tempo stukken werden ontwikkeld kon Noah de eerste slag slaan en kwam hij in pionnen voor te staan. Piet keek wat beduusd, dacht aan de luide hamerslagen, keek naar Noah en bedacht zich…..Kort daarop verloor Piet zijn ‘intrigerende dame’ en kon Noah de winst pakkken.

Ebo Bos ontmoette Ben ten Klooster op. De opening was nogal rommelig. Beiden kwamen niet goed uit de opening. Toch kwam Ebo door een onoplettenheid van Ben een pion en later een stuk voor te staan. Met dit overwicht kon Ben de druk niet weerstaan en moest opgeven.

Deze avond hadden wij het genoegen een ‘jeugdgastspeler’ te mogen begroeten en de minste niet;  Reinout Bosgraaf, in de wijde omgeving van Zwartsluis berucht en beroemd, kwam tegen Henk Terpstra uit. Beiden kwamen goed uit de opening. In het middenspel moest Reinout zijn ‘stoute dame’ opgeven, maar Henk had nog wel veel moeite de partij in zijn voordeel te beslissen. Met een opgerukte pion en paard dwong hij Reinout ten slotte tot overgave. Nochtans een mooie partij.

Anne Bouma had het genoegen ook tegen een ‘gastspeler’ uit te komen. Hij nam het tegen Asje Palland op. Anne zocht direct de aanval, maar ondanks het zware geschut van zijn skischoen de Scarpa Alien 3.0, die inmiddels, hinderlijk in de schaaksociëteit hoorbaar was en dus gesmeerd diende te worden, nam Asje de aanval over. Gaande de partij en na verlies van stukken van Anne kon Asje de overwinning opeisen. Voor Anne is het nog even volhouden met zijn  Scarpa Alien 3.  totdat zijn voet weer genezen is en hij zijn wapentuig aan de ‘schaakwilgen’ kan ophangen.

Wim Jurgens schaakte tegen Jan Wiers. Wim opende slecht waardoor hij direct in de partij een loper tegen een pion achter kwam te staan. De hele partij liep Wim achter de ‘schaakfeiten’ aan en kon Jan uiteindelijk de partij in winst omzetten.

“ Het belangrijkste is niet ophouden met vragen stellen ”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice