26 april 2024 Gebruikers online: 74
Agenda
Active creations

NvvH-dames luisteren naar poldergeschiedenis

Geplaatst op: 3 maart 2020

Het was een klein aantal dames dat maandag bijeen kwam op de maandelijkse avond van het NVVH Vrouwennetwerk, maar het was weer zeer leerzaam. Veel dames hadden griep dus zij konden er helaas niet bij zijn. Henny Kootstra opende de avond met de mededeling dat het zondag 8 maart internationale vrouwendag is en dat die dag nog steeds wel nodig is want er zijn nog veel onderdrukte vrouwen in de wereld.

Er komt een extra avond in maart over de nieuwe donorwet en dan krijgen de dames meer informatie en duidelijkheid, wat je wil en wat je kan doen, iedereen is uitgenodigd, je hoeft dan geen lid te zijn want er zijn nog veel vragen over de donorwet, die avond zal zijn op maandagavond 23 maart.

Vincent Oosterwijk kwam vertellen over het ontstaan van de Noordoostpolder. Vincent woont in Kraggenburg en is getrouwd met Marga. Hij was eerst boer en had een melkveebedrijf maar hij gooide het roer om en begon een zorgboerderij voor demente bejaarden, Hoeve Marant. In 2015 kwam de eerste bewoonster en anderhalf jaar later was de woonzorgvoorziening vol, er zijn 12 appartementen.

Vincent en Marga zijn terug naar school gegaan voor de opleiding Helpende Handen. In januari 2020 is het Wilgenhuis geopend, ook voor demente bejaarden, daar zijn 23 appartementen en zijn nu al allemaal vol, deze staat in Dronten. Hun zoon helpt hun ook en in totaal hebben Vincent en Marga 45 mensen in dienst. In 2010 begon Vincent een museum over de Noordoost polder, het Pioniersmuseum.

Vincent vertelde dat in de 1e eeuw de polder een groot meer was en in de 15e eeuw was er de Zuiderzee. In 1825 was er een grote overstroming in onder meer een groot gedeelte van Friesland en Drenthe en ook in Zwartsluis. Er kwamen allerlei plannen voor inpoldering, de heer Buma, de oprichter van de Zuiderzeevereniging had een plan, ingenieur Cornelis Lely werd aangesteld en hij was 4 jaar bezig met metingen en onderzoek. In 1891 kwam er  een plan, er zouden 4 polders komen en een afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk maar het plan werd niet goedgekeurd. Lely werd in 1913 minister maar alleen als zijn plan werd goedgekeurd en dat gebeurde.

Op 13 januari 1916 was de laatste overstroming rondom het gebied waar de polders zouden komen, in 1918 werd een wet aangenomen tot afsluiting en droogmaling van de Zuiderzee. In 1926 werd begonnen met de Afsluitdijk en in 1932 was het laatste gat gesloten. In 1933 werd de Afsluitdijk officieel opengesteld voor het verkeer. Als eerste ging een vrouw over de dijk, Grietje Bosker. Lely heeft de totstandkoming van de Afsluitdijk niet meegemaakt want hij is overleden in 1929.

Als eerst werd de Wieringermeer drooggelegd, die kosten waren heel hoog, minister Colijn wilde toch doorgaan dus werd besloten dat met de kleinste polder zou worden beginnen, de Noordoostpolder. In 1936 werd een plan aangenomen en kon men beginnen met werken. Urk was vanaf toen geen eiland meer en die dag ging de vlag daar halfstok. De structuur van de Noordoostpolder was landbouw en er kwamen 10 dorpen, allemaal op fietsafstand omdat in die tijd er nog weinig auto’s waren. In 1941 kwamen de eerste werkers naar de polder en er werden boerenbedrijven gesticht maar ze werden eerst ondergebracht in barakkenkampen. Vanuit het hele land kwamen ze op de fiets, bepakt en bezakt, het waren allemaal mannen. Er kwamen barakken in Vollenhove, Emmeloord en bij de Kadoelen. In 1942 begon de eerste bewerking van de grond voor de landbouw, er werd graan ingezaaid en datzelfde jaar kon men ook al oogsten, in 1942  werd ook begonnen met het bouwen van de boerderijen, ze waren allemaal van steen maar door de oorlog kwam er een tekort aan stenen en daarom werden de schuren van schokbeton gemaakt, in 5 dagen was een schuur klaar. Er werden ook arbeiderswoningen gebouwd, niet op het erf maar naast de boerderijen want anders zouden de boerenkinderen met de arbeiderskinderen gaan spelen en dat mocht niet. In 1962 kwam de eerste burgemeester, in 1975 werd de ketelbrug aangelegd en in 1986 werd het de provincie Flevoland.

Het Pioniersmuseum van Vincent Oosterwijk is aan de Kraggenburgweg en alleen op afspraak geopend

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice