29 april 2024 Gebruikers online: 43
Agenda
Active creations

Zwartsluis aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers

Geplaatst op: 11 maart 2020

Een van de plekken waaraan volgens Fortresse iets moet gebeuren. Foto archief

Exacte datums noemen ze niet, maar de komende jaren gaat er veel veranderen in Zwartsluis. Daarvan zijn Jan de Graaf en Roel Schurink van Fortresse overtuigd. Die stichting werkt nauw samen met de gemeente aan de toekomstplannen voor het dorp. “Een aanlegsteiger in de kolk in het centrum is het eerste wat zichtbaar wordt. Die ligt er voor het toeristenseizoen”, zegt Schurink.

Veel in de publiciteit komen ze niet, de heren en dames van Fortresse. Liever werken ze achter de schermen aan plannen die Zwartsluis aantrekkelijker moeten maken voor toeristen én de eigen inwoners. Bij de grote projecten van het afgelopen decennium was ‘de denktank’ ook betrokken, zoals de nieuwbouw op het voormalige Agnieten-terrein, de doorvaart in de Arembergerweg en de realisatie van Sluuspoort.

In die laatste locatie vertellen ze dinsdagmiddag over het zogenoemde ‘masterplan’ dat Zwartsluis moet opstuwen in de toeristische vaart der volkeren. “Het mooie is dat de gemeente heel enthousiast is en de inwoners ook. Bij de inspreekavonden over de Omgevingsvisie konden Sluzigers wensen en ideeën voor het dorp aandragen. 80 tot 85 procent daarvan zit ook in onze plannen”, zegt De Graaf.

Schurink bladert ondertussen door het boekwerk waarin veel tijd en energie zit. De steiger in de kolk komt als eerste voorbij en daarna volgen camperplaatsen aan de Havendijk. “Aanvankelijk dachten we na over meer plekken, maar de middenstand wees er terecht op dat parkeerplaatsen ook belangrijk zijn. Daarom gaan we nu voor een stuk of zes camperplekken”, vertelt Schurink.

Aan de Handelskade moet ook wat gebeuren, vindt Fortresse. “De aanlegmogelijkheden zijn nu beperkt. Daarom pleiten we voor vingerpieren: drijvende steigers zodat meer boten kunnen aanleggen. Dat zijn flexibele systemen, zodat we ze tijdens de Sleepbootdagen en in de winterperiode weer weg kunnen halen”, legt Schurink uit. Hij wijst ook op arrangementen waaraan samen met ondernemers, horeca en andere organisaties wordt gewerkt. Met Sluuspoort als middelpunt.

De focus in de plannen van de gemeente en Fortresse ligt niet alleen op het centrum en de bezoekers. “Belangrijk onderdeel is ook de toekomst van de omgeving tussen de oude mavo en het zwembad. Samen met Stichting Jachthaven Pieperkolk denken we na over een verbetering van de ligplaatsen. We zouden graag een bredere doorgang tussen beide kolken realiseren. Ook moet het gebied groener en uitnodigen tot wandelingen. We willen daar De Wieden naar Zwartsluis brengen”, vertelt Schurink. De muziekkoepel kan in de ogen van Fortresse verdwijnen. Op die plek zou een aantrekkelijke ontmoetingsruimte met speelplekken en een terrein voor honden kunnen komen.

Niet veel verderop ligt het Grote Gat. Bewoners schreeuwen al jarenlang om verbeteringen en Fortresse is het met die roep helemaal eens. “We pleiten voor een betere strandvoorziening én een kano aanlegplaats. Dan worden we ook weer aantrekkelijk voor bijvoorbeeld de Kano Vierdaagse. Het gebouw van de scouting zou multifunctioneel gebruikt kunnen worden, zodat mensen daar ook kunnen douchen”, vertelt Schurink, terwijl hij verder bladert in het masterplan. Hij komt uit bij een ‘hufterproof’ uitkijktoren. “Ook op deze plek streven we naar meer wandelmogelijkheden die naar een uitkijktoren leiden. Daar heb je dan een prachtig uitzicht over De Wieden.”

Volgens De Graaf heeft Zwartsluis nu al veel te bieden, onder meer dankzij de ideale ligging aan land en water. “Maar de verbinding tussen alles wat we hebben, kan beter. Deze plannen zorgen daarvoor. Met deze faciliteiten en voorzieningen is Zwartsluis aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers. En dat leidt op ten duur weer tot meer activiteiten in de Kerkstraat en de rest van het centrum.”

Fortresse, dat overigens bestaat uit tien inwoners van Zwartsluis, is onderdeel van de werkgroep leefbaarheidsplanne. Die presenteert de plannen op 2 april aan de gemeenteraad. Daarna moeten de financiële middelen beschikbaar komen om alle plannen uit te voeren. Die komen deels uit de leefbaarheidsplannen van de gemeente, waarmee de stichting dus heel nauw samenwerkt. Fortresse gaat ook voor andere geldstromen, waarbij co-financiering met ondernemers ook wordt onderzocht.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice