26 april 2024 Gebruikers online: 60
Agenda
Active creations

Mooiweer houdt workshop over balseming

Geplaatst op: 12 maart 2020

Gert Mooiweer organiseerde vanavond een workshop voor professionals in de zorg. Zij leerden daar hoe ze om kunnen gaan met lijkbezorging en balseming.

Zorgmedewerkers leerden hoe ze iemand die overleden is het beste neer kunnen leggen. “Zodat het lichaam netjes blijft”, vult Mooiweer aan. Vooral in De Schans speelt dat, waar het vaak warm is. Voor opbaren op bed is het daar te warm.

“Lichte balseming is dan wel nodig”, vertelt Mooiweer. Dat wordt Thanatopraxie genoemd. Niet iedereen mag dat doen: daarvoor zijn gediplomeerde thanatopracteurs. Een van hen, Erik Verweij deed de instructie bij Mooiweer.

Bij balseming blijft het zielloze lichaam goed, zonder dat er koeling nodig is. “Gemiddeld gebeurt dit elke maand wel een keer. De meesten hebben er weleens van gehoord”, vertelt Mooiweer. “Als familie vanuit het buitenland over moet komen, kan die hiermee nog op een normale manier goed afscheid nemen.”

Mooiweer krijgt veel vraag over balseming, zegt hij. “Mensen vinden dat interessant. Medewerkers van De Schans lopen hier nog weleens tegenaan, daarom hebben we deze workshop voor hen georganiseerd.”

Foto’s Jan van Kleef

Gepubliceerd door Enrico Kolk

Aquaservice