30 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Blauwe vlag wappert weer bij de jachthaven

Geplaatst op: 6 mei 2020

Jachthaven en camping het Zwarte Water start weer voorzichtig op. Nu de chemische toiletten weer gebruikt mogen worden van de veiligheidsregio, kunnen campers met eigen sanitaire voorzieningen weer worden ontvangen. Ook de waterrecreant kan vanaf 15 mei weer haar boot afmeren in de haven. Vooralsnog alleen nog in de grote haven aan de kant van het Zwartewater, bij het havenkantoor. En in de wetenschap dat voor de tiende keer de ‘blauwe vlag’ mag wapperen.

Vanuit het havenkantoor hebben de havenmeesters niet alleen een prachtig uitzicht over het Zwartewater. Ze hebben er ook een goed overzicht op alle binnenkomende schepen. En zo kan met minimaal contact iedereen een goede plek worden gewezen. Bij komend voordeel van dit deel van de haven is dat er de beschikking is over een pompinstallatie voor vuilwater.

“We zijn blij dat we voorzichtig aan weer gasten mogen ontvangen. Maar het zal nog wel even duren dat we weer normaal kunnen draaien en ook boten in het dorp aan de Handelskade kunnen ontvangen. Nu bieden we daar aan de schepen van Bruine vloot een verlengde winterligplek. Zij worden ook bijzonder hard getroffen door de Coronacrisis”, aldus voorzitter Ruud Stiekema.

De speciale “Blauwe Vlag” mag dit seizoen ook weer uit op alle locaties van de recreatiestichting in Zwartsluis. “En daar zijn ze weer bijzonder verheugd over. De Blauwe Vlag is het teken van de internationale onderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Om het predicaat “Blauwe Vlag” te mogen voeren, moet er aan diverse milieu- en kwaliteitscriteria worden voldaan. Deze criteria worden jaarlijks getoetst door de organisatie. Het is altijd een mooie erkenning voor het vele werk dat onze havenmeesters verzetten”, aldus Stiekema.

Dat de vlag dit jaar voor de 10e keer in successie mag worden gehesen, maakt het extra bijzonder.  Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het kwaliteitssymbool voor goede schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. Het predicaat “Blauwe Vlag” draagt bij aan de algehele kwaliteitsuitstraling van de haven- en camping in Zwartsluis.

Een mooie, kwalitatieve en veilige omgeving om in te recreëren vindt de beheerstichting belangrijk. Gasten verlangen steeds meer comfort. En willen graag in een mooie, schone omgeving verblijven. Daar wordt door deze camping en jachthaven voortdurend in geïnvesteerd. Ook in deze bijzondere en barre tijden. De afgelopen jaren zijn alle drijvende steigers vervangen door duurzame betonnen exemplaren.

Dit jaar is met hulp en expertise van landschap Overijssel de toerit naar de camping en haven opnieuw aangeplant. En zijn er haagbeuken neergezet rondom de extra camperplekken aan het Meppelerdiep. Zo kijkt het beeldbepalende recreatiecomplex voor Zwartsluis als watersportdorp ook in deze crisistijd vooruit.
“Een mooie, groene eerste aanblik is een visitekaartje voor onszelf, maar zeker ook voor Zwartsluis.  Ook daar blijven we ons voor inzetten. We zeggen niet voor niets: ”Voor liggen en staan, zit u bij ons goed! We hopen op een mooie zomer, waar stapje voor stapje weer meer kan en mag. Maar kunt u straks niet naar het buitenland met vakantie. Bedenk dan dat het op en rond het water in Zwartsluis het altijd heerlijk recreëren is. Wellicht treffen we elkaar daar of op een zonnig terras aan het water.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice