29 april 2024 Gebruikers online: 45
Agenda
Active creations

SGP roept op tot bescherming weidevogels

Geplaatst op: 3 juli 2020

Foto Ronald Messemaker (archief redactie)

De weidevogelstand staat in Overijssel onder druk. Onder anderen vossen en steenmarters spelen daarbij een belangrijke rol. Steenmarters zijn echter beschermd, waardoor ze niet bestreden mogen worden. De SGP wil middelen inzetten om de weidevogels te beschermen, die onder andere in het Staphorsterveld en de Barsbekerbinnenpolder leven.

Daarvoor diende fractievoorzitter Dirk van Dijk een motie in tijdens de behandeling van de perspectiefnota, een vooruitblik op de komende tijd. Voor het voorstel stemde een ruime meerderheid waardoor die is aangenomen.

“Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de bescherming van weidevogels”, betoogt Van Dijk. Als voorbeeld noemt hij het omrasteren met prikkeldraad van nesten van wulpen in het gebied De Olde Maten. “Zowel de inzet van de agrarische sector als van vrijwilligers is onmisbaar bij de bescherming van de weidevogels.”

Hij roept Gedeputeerde Staten op om met die sectoren in gesprek te gaan. Samen met agrarische organisaties, vogelbescherming, terreinbeherende organisaties, zouden die kunnen onderzoeken op welke wijze de inzet van vrijwilligers gestimuleerd en bevorderd kan worden.

Ook wil Van Dijk dat er gekeken wordt naar de bestrijding van predatoren, zoals de vos en de steenmarter, voor zover dat mogelijk is. Daarnaast noemt hij voorzieningen zoals plas-drasgebieden ‘erg belangrijk’ voor de leef- en broedomstandigheden van weidevogels.

Het krijgen en behouden van draagvlak bij landeigenaren en vrijwilligers is cruciaal om positieve resultaten te boeken. De provincie zou hiervoor dan ook geld moeten inzetten, dat is noodzakelijk. Gedeputeerde Staten krijgen tot 1 november de tijd hoe zij hieraan een gewenste invulling kunnen geven.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice