27 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Dorpsbelang wil vinger in de pap bij Hotel De Belt

Geplaatst op: 20 juli 2020

Groen (l) en Stam hadden liever gezien dat Kroes vooraf in gesprek ging met Dorpsbelangen.

Dorpsbelangen Belt-Schutsloot wil meegenomen worden in de plannen voor woningbouw in voormalig Hotel De Belt. “Toen we via Zwartsluis Actueel de plannen van Bouw- en aannemingsbedrijf Kroes lazen, riep dat bij ons veel vragen op”, merken Marco Groen en Gert Stam op namens Dorpsbelangen, de spreekbuis van het waterdorp.

Vrijdag kon men via deze site vernemen dat Kroes uit Nijeveen graag starter- seniorenwoningen wil bouwen in het voormalige pand van Hotel De Belt aan De Arembergergracht in Belt-Schutsloot. Ook de Beltiger bevolking vernam de ideeën en dat resulteerde in enthousiaste reacties. “Maar we zijn teleurgesteld dat Kroes niet even bij ons heeft aangeklopt, vooral omdat wij al 20 jaar keihard knokken voor nieuwbouwwoningen”, merkt Stam zaterdagochtend op.

Wie de achterliggende gedachte van woningbouw op De Belt niet kent, zal denken: waarom mag een aannemer niet zelfstandig zijn gang gaan? “Maar hier is nieuwbouw makkelijker gezegd dan gedaan. Dat komt omdat we worden omgeven door Natura2000 gebied. Daarom is het bouwen van woningen niet zo makkelijk. Wij zijn als Dorpsbelangen al 20 jaar bezig om nieuwe woningen te realiseren”, merken de heren op.

Stam vervolgt: “Na gesprekken met de gemeente en provincie is gebleken dat er ruimte is voor 30 nieuwbouwwoningen in het dorp. Maar door dit soort plannen bestaat de kans dat het dorp moet inleveren op die 30 nieuwbouwwoningen omdat deze appartementen er komen. Daarnaast is het maar de vraag of de nieuwe woningen in Hotel De Belt wel écht voor de Beltigers worden.”

Door acties uit het verleden is het Dorpsbelang huiverig geworden: “Binnenkort worden er ook nieuwe woningen gebouwd in de kern. Het hele dorp was destijds uitgenodigd om die plannen te bekijken en vervolgens hoor je er weinig meer van. Daarna blijkt dat alle gegadigden zich kunnen melden bij de makelaar. Op die manier komen er dus ook mensen van buitenaf op het dorp wonen en komen er dus geen woningen vrij voor de inwoners van het dorp.”

Na enige tijd met Dorpsbelangen gesproken te hebben worden hun zorgen duidelijk: er is weinig ruimte voor nieuwbouw in het dorp en door aannemers hun gang te laten gaan, wordt de kans volgens Dorpsbelangen kleiner dat Beltigers op het dorp kunnen blijven wonen.

“We willen Kroes en zijn ideeën zeker niet afkraken, maar we willen wel dat hij het dorp verder betrekt bij zijn plannen. We lazen dat de maquette en bouwtekeningen al op kantoor in Nijeveen liggen. Wat ons betreft kan hij prima de deuren van Hotel De Belt openzetten voor dorpelingen en zijn plannen laten zien. Op den duur hopen wij op een overeenkomst tussen de provincie, de gemeente, Kroes en Dorpsbelangen”, sluit Dorpsbelangen af. Kroes laat weten open te staan voor overleg met Dorpsbelangen en gaat na de zomervakantie weer aan de slag met de plannen rondom het hotel.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice