18 mei 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Active creations

Onbekende Buismanspullen komen na expo ‘weer thuis’

Geplaatst op: 28 augustus 2020

Dit kleine blikje uit Duitsland was zelfs nog onbekend bij de grootste Buisman-verzamelaar.

Steeds meer onbekende en verdwenen attributen van de Buismanfabriek komen naar Zwartsluis. De tv-zoektocht van Freek Kuipers en de expositie ‘Blik op Buisman’ zorgden ervoor dat hij nog regelmatig wordt benaderd door mensen die blikjes of andere spullen hebben.

Voor het tv-programma ‘Typisch Zwartewaterland’ werd Freek Kuipers wekenlang gevolgd door de cameraploeg in zijn zoektocht naar ‘het groene blikje’. Kuipers dacht overigens dat het groene exemplaar het enige ontbrekende stuk was in zijn collectie. Dat bleek toch niet het geval. De expositie, nu ruim een half jaar geleden, zorgde ervoor dat hij nog regelmatig nieuwe spullen aangeboden krijgt. “Niet verwacht hoor”, merkt hij op. “Mooi om te bewaren voor de toekomst. Belangrijk dat dit in Zwartsluis blijft, we hadden en hebben als gemeenschap veel aan de fabriek te danken”, merkt Kuipers op.

De verzamelaar en bewaarder van lokale geschiedenis kreeg bijvoorbeeld een minuscuul blikje aangeboden uit Duitsland. Als een vingertopje zo klein. “Dit is een Duits blikje uit ongeveer 1905. Het werd uitgegeven aan ondernemers als promotieblikje. Konden ze proeven en vervolgens grotere partijen inslaan. Het bleek een succes, want ze gebruiken in Duitsland nogsteeds aroma van Buisman. Maar ik wist helemaal niet dat dit blikje ook bestond. Iemand nam contact met me op en zo kwam ik ook aan dit blikje. Heel leuk”, merkt Freek op. “Ja, de expositie in bij de gastvrije Sluuspoort en het tv-programma hebben veel extra spulletjes opgeleverd die we kunnen bewaren voor de volgende generaties.”

‘Blik op Buisman’, met duizenden bezoekers één van de beste exposities sinds het bestaan van Sluuspoort, smaakt naar meer. Freek mag graag Sluzigers en toeristen kennis laten maken met dit stukje historie van zijn dorp. “Zou toch mooi zijn als de collectie permanent te bewonderen is?”, sluit Freek prakkiserend af.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice