3 mei 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Schaakverslag van Zwartewaterschakers

Geplaatst op: 1 oktober 2020

(Ingezonden) Deze week opende Jaap Russchen tegen Harm de Jong. Harm koos met 1. e6 en 2.d5 voor de ‘Franse verdediging’. Zijn ‘aanminnige dame’ vloog over het bord om eerst op de damevleugel en later op de koningsvleugel bij te springen. Jaap kon met 23.Te5! Harm’s dame buitenspel zetten en kreeg vervolgens een winnende aanval en had ‘remise-Harm’ het nakijken. Fulminerend verliet hij even later de schaaksociëteit.

Ben ten Klooster nam het tegen Haaye Tiggelaar op. Ben opende met 1.e4, waarop de stelling vervolgens in een, eveneens, ‘Franse verdediging’ kwam te staan. In het middenspel voerde Haaye de druk op de e5 pion van Ben. Deze speelde zijn loper naar e4 en gaf daarmee de dekking op en kon Haaye een pion winnen. Maar daarmee was de partij nog verre van gespeeld. Paarden, zeker de op hol geslagen paarden, kunnen tegenstanders tot waanzin drijven. Maar een (eigen) paard kan ook een sta-in-de weg zijn. En zo’n paard had Ben aan het einde van het middenspel. Haaye kon daardoor de toren insluiten en vervolgens een kwaliteit winnen Ten slotte kon Ben de stelling niet meer houden en gaf de partijwinst aan Haaye.

Piet Francoise ontmoette Ebo Bos. Door een ‘schaakvork’ kwam Piet al vroeg in de partij een kwaliteit achter te staan. Even later gaf hij zijn ‘innemende dame’ weg. Ebo wist met haar wel raad en stopte haar in zijn zakvestje, alwaar hij een zakhorloge schuil hield. Regelmatig brulde hij hoe laat het was, maar de andere schakers deden alsof ze niets hoorden en hielden zich van de domme. Na het afruilen van stukken was het met Piet, mede door het gebrul, gedaan en gaf hij op.

Wim Jurgens trof Henk Terpstra. Wim opende met 1.e4 en 2.e5 waarna Henk direct zijn ‘charmante dame’ in het spel bracht. Wim ging achter haar aan maar zag niet dat Henk een toren kon pakken. Even later wist Wim een toren van Henk en een pion te nemen. In het middenspel kwam Henk steeds meer in de problemen en stond inmiddels 5 pionnen, een loper en een paard achter. Niettemin wist hij tot de 43e zet stand te houden alvorens zijn koning om te leggen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice