26 april 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

‘Vredesdag 9 mei’ lezing over de rol van de Sovjet-Unie in WO II

Geplaatst op: 30 oktober 2020

Vrijwel alle activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding hebben eerder dit jaar geen doorgang kunnen vinden. Dat geldt ook voor de lezing die Rusland-kenner Marie Thérèse ter Haar in Zwartsluis zou houden over de rol van de Sovjet-Unie bij de bevrijding van Europa. In overleg met Marie Thérèse ter Haar is er voor gekozen deze lezing, die als titel ‘Vredesdag 9 mei’ heeft,  alsnog te houden. Als datum is woensdag 11 november vastgesteld. Belangstellenden kunnen zich tot 4 november opgeven voor het bijwonen van deze activiteit.

In Sluuspoort wordt die avond de theetuin ingericht volgens de strenge corona-richtlijnen. Dat betekent dat er voor voldoende onderlinge ruimte wordt gezorgd én dat er een maximaal aantal bezoekers wordt toegelaten. Om één en ander conform de richtlijnen te laten verlopen is het voor degenen die de lezing willen bijwonen noodzakelijk dat zij zich vooraf opgeven. Dat kan tot uiterlijk woensdag 4 november telefonisch via 038-3866555 of aan de balie van Sluuspoort (Handelskade 25). De lezing begint om 19:30 uur, de zaal is open om 19:15 uur. De entree bedraagt € 7,50.

Marie Thérèse ter Haar is geen onbekende in Zwartsluis. Regelmatig geeft zij lezingen over alles wat met Rusland te maken heeft. Dat doet zij vanuit haar rol als oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie. Museum Schoonewelle en SAKZ hebben gemeend om haar in dit Bevrijdingsjaar 2020 uit te nodigen een lezing te geven over de rol van de Sovjet-Unie bij de bevrijding van Europa. ‘Vredesdag 9 mei’ is de titel van die lezing. Welke rol heeft de Sovjet-Unie gespeeld? Wie waren de hoofdrolspelers? Hoe verliep de samenwerking met de andere bevrijders? Waarom is de Slag om Stalingrad voor heel Europa zo cruciaal geweest?

Wat 4 en 5 mei zijn voor Nederland, betekent 9 mei voor Rusland. Dat verklaart de titel van deze lezing. Op 9 mei worden in Rusland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt de vrijheid gevierd. Het is traditie dat miljoenen mensen die dag de straat opgaan met een foto van hun dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Iedere westerling die de afgelopen jaren op deze dag in Rusland was, zal kunnen beamen hoe indrukwekkend de viering van deze dag is. Menigeen zal gedacht hebben: Waarom is er bij ons zo weinig aandacht voor het feit dat er ca. 28 miljoen Sovjet-burgers gestorven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog? Of: Wat zou er met Europa gebeurd zijn als Hitler niet verslagen was tijdens de Slag om Stalingrad? Aan al deze aspecten besteedt Ter Haar aandacht in haar lezing.

www.sluuspoort.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice