14 mei 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Active creations

Geen Sinterklaas in de Sluus… Wat vooraf ging…

Geplaatst op: 17 november 2020

Archieffoto: Jan van Kleef

Namens de Handelsvereniging Zwartsluis is Herman van de watersportwinkel naar de raadsvergadering over de eventuele intocht van Sint in Zwartsluis geweest. Het ging er emotioneel aan toe, maar uiteindelijk werd er toch een besluit genomen. De officiële intocht gaat niet door, de schoen kan wel gezet worden en als de Sint niet ziek wordt bezoekt hij ook de scholen.

Hier volgt zijn verslag:

De Sint in Zwalksluis

De sfeer was droevig somber op het gemeentehuis. Burgemeester Bilder had net gehoord dat Sint dit jaar alleen een intocht zal houden in Zwalk en verder nergens meer.

Hij had de komst van Sint zo ontzettend zorgvuldig voorbereid. De tranen wegslikkend leest hij het draaiboek als door een waas nog eens door:

Overal worden dubbele maatregelen getroffen om de Sint toch te verleiden naar Zwartsluis te komen. Iedereen…. volwassene, kind én baby dragen die dag drie mondkapjes, het liefst zwart om zo de Pieten moreel te ondersteunen in hun strijd om te blijven wie ze zijn. Daarbij wordt aan de volwassenen gevraagd als extra inzet nog een duikbril te dragen.

Er worden geen Sinterklaasliedjes gezongen maar geklapt! Twee trommelaars van Energy X zijn bereid de liedjes voor te roffelen. Daarna gaan ouders en kinderen op vijf meter afstand van elkaar een lange lint door het dorp vormen vanaf de Handelskade naar wooncentrum  “De Schans”. Een eventuele kinderwagen mag bij één van de ouders blijven. Bij luierwisseling de rij verlaten en binnen blijven. Om de tweehonderd meter plaatsen de bloemenmeisjes van Millefleur en Ruach een sfeervol bloemstuk.

Twee dagen voor de gewenste intocht worden alle raadsleden en het ontvangstcommité nogmaals door Testpieten getest. Voordat de Sint van boord stapt gaan 34 Temperatuurpieten onder leiding van Coronapiet (nr. 35) bij iedere toeschouwer nog één keer meten of niemand verhoging heeft. Daarna vertrekt het gemeentelijke Desinfectieteam Mol, Kisjes en Aan ‘t Rot (*voortaan de drie D’s) om de hele te rijden route zodanig te ontsmetten dat er de komende 10 jaar geen virus meer kans krijgt Zwartsluis ook maar te naderen.

Wanneer dit allemaal gedaan is zetten de roffelaars  het lied “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want we staan (!) allemaal even recht” in waarop iedereen het lied vrolijk meeklapt. In de Schans staan drie doorgewinterde Kolksluuszangers klaar om onder handenklapbegeleiding van onze oudere mededorpsgenoten dit lied daadwerkelijk te zingen (eens kijken of ze dit kunnen zonder zich in de kroeg voor te bereiden). Barbara Lok is bereid gevonden hier enige structuur in aan te brengen. Via de luidsprekers, die rondom de kerktoren van de Hervormde kerk zijn opgehangen, klinkt dit lied over het dorp en zal de Sint het schip “De Eendracht” verlaten en in een Pausmobiel de route gaan rijden.

Bij de Schans aangekomen zal Janny van Kiers als enige (!) zonder mondkap, de Sint namens de Handelsvereniging toespreken vanuit een hoogwerker op 12 meter hoogte. Tijdens de rit wordt er niet met pepernoten en dus ook niet met aerosolen gestrooid. Aan het eind mag iedereen, één voor één met afstand van vijf meter van elkaar langs de perpernotentafel van Ekkelenkamp lopen en een zakje meenemen. Alle activiteiten worden op de voet gevolgd door twee BOAdrones. Er zal streng worden gehandhaafd.……………….maar helaas……het is allemaal voor niets.

Verslagen bladert Bilder nog eens door het draaiboek. Het zit zo goed in elkaar, en toch…. Plots stak het raadslid Smits enthousiast zijn vinger op (een VVD’er laat niet los). “Burgemeester!…burgemeester!, ik heb een idee. Als we de Sint nu eens vragen om naar Zwalksluis te komen, misschien dat hij het dan niet zo goed hoort en euh….” Iedereen veerde op.

Als Next Step werd meteen een app naar de App-Piet gestuurd en kwam alles in beweging. De raad klapte alvast opgewekt “Zie ginds komt de stoomboot uit Zwalk weer aan”. Meteen werden de drie D’s met een verfkwast op pad gestuurd om de plaatsnaamborden te veranderen. Hup…de r en de t weg en de l en de k er voor in de plaats. Ha, ha..”Wie zoet is krijgt lekkers wiet stout is de roe “..ze hadden de dag van hun leven.

Om de boel te verkennen werden Coronapiet, de Testpiet en de Temperatuurpiet op pad gestuurd. De dagen gingen voorbij en op het gemeentehuis werd niets meer van de Pieten vernomen totdat een ‘pling’ uit de mobiel van de burgemeester klonk. Een bericht van de App-Piet.

Wat was er gebeurd??? De drie D’s hadden alle borden tot in de verre omgeving aangepast en vanuit alle vier de winstreken was nu te lezen dat Zwalksluis tot 18 december niet te bereiken is….dus zijn ze maar teruggegaan.

Bilder, Smits en de rest waren ten einde raad(sleden). De drie D’s namen vanaf dat moment een afstand van 50 meter in acht. Handhaving was niet nodig.

In een laatste poging belde de burgemeester rechtstreeks met Sint en vertelde hem in alle eerlijkheid wat er was gebeurd. De Sint en zijn Pieten konden er hartelijk om lachen en zeiden dat de intocht écht niet door kon gaan. Maar als beloning voor alle inspanningen zal de Sint toch naar de scholen komen en kan iedereen gewoon zijn schoen klaar zetten. Ook de drie D’s.

*staat voor Desinfectieteam.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice