26 april 2024 Gebruikers online: 55
Agenda
Active creations

In Memoriam: At Blei

Geplaatst op: 25 november 2020

At Blei in 2015 toen hij tijdelijk verbleef in De Schans.

At Blei. Het is de man met hoogstwaarschijnlijk de grootste voorliefde voor Zwartsluis. Als hij wat kon betekenen voor het dorp deed hij dat. Echter overleed hij vorige week maandag. Na 75 jaar werd hij thuisgehaald.

At is geboren en getogen in Zwartsluis, maar verliet regelmatig zijn woonplaats. Eerder vertelde hij aan Zwartsluis Actueel: “Na mijn diensttijd heb ik veel gereisd tussen de bedrijven door. Zegde ik een baan op, dan pakte ik mijn rugzak en ging ik op reis of werken in het buitenland. Anderhalf jaar werkte ik in Amerika in de export op een trainee visum. In Zwitserland deed ik de buitenlandse contacten voor reclamecampagnes en in Spanje werkte ik een jaar of vijf in het hotelwezen en in de makelaardij. Ik was jong en ik wilde de wereld zien en talen leren. Na het reizen werd ik makelaar, dat heb ik twintig jaar gedaan. De eerste vijf jaren heb ik mij ‘te barsten’ gewerkt om wat op te bouwen. Twintig jaar ben ik makelaar in Zwartsluis geweest. Ik had mij gespecialiseerd in woningen aan het water in Noord West Overijssel. Ik heb met veel plezier gewerkt in een afwisselend vak.” In de jaren na de jaarwisseling verliet hij de makelaarswereld en vertrok hij weer voor anderhalf jaar naar het buitenland.

De aantrekkingskracht van het buitenland had At niet van een vreemde. Grootvader Roelof Buisman, de bekende aromaproducent, was ook directeur van een scheepvaardijvloot met tien schepen. De schepen van Buisman voeren de hele wereld over. At voelde zich nog altijd nauw betrokken bij de familie Buisman. Ook zijn schip, waarmee hij afgelopen zomer nog richting Frankrijk voer, droeg de naam Roelof B.

Verder zat At niet stil. Nog altijd wilde hij zichzelf ontwikkelen en proeven van het leven. Hij volgde studies aan de Hovo (hoger onderwijs voor ouderen) en was jarenlang actief lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Ook het verenigingsleven en evenementen konden altijd rekenen op steun van Blei. De vrijgezelle Sluziger was nooit te beroerd om een duit in het zakje te doen. Ook stond hij aan de wieg van de Zwartsluizer Zaterdagen. Het dorp lag hem aan het hart. Dat bleek ook afgelopen zomer. Op meerdere regionale omroepen liet hij radioboodschappen uitzenden om de varende toerist te verleiden naar Zwartsluis te komen. Het feit dat hij zijn grote ideeën voor het dorp regelmatig om wist te zetten in realiteit kenmerkte hem in positieve zin.

Hij stond nog volop in het leven. Enkele weken geleden opperde hij nog het plan om volgend jaar weer een grote vaartocht te maken. Ondanks dat hij kwakkelde met zijn gezondheid liep hij nog tot twee weken geleden regelmatig in het dorp dat ‘m zo aan het hart lag. Vanwege gezondheidsklachten werd hij 11 november opgenomen in het Zwolse ziekenhuis. Maandagochtend 16 november moest zijn familie Atse Cornelis Blei toevertrouwen aan Gods liefde.

“Ik hoef er niet beter van te worden, Zwartsluis moet er beter van worden.” 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice