29 april 2024 Gebruikers online: 41
Agenda
Active creations

Zwartsluis Actueel jaaroverzicht 2020 deel 1/4

Geplaatst op: 19 december 2020

Het hart van Swarte Sluys raakte in januari het hart van de Sluziger

Zwartsluis Actueel neemt in vier delen het jaar 2020 door. Een jaar waarin het woord corona vanaf maart het nieuws beheerste, maar ook nog tal van andere bijzondere dingen gebeurden. In het eerste deel leest u alles over de gebeurtenissen in januari, februari en maart.

Na een rustige jaarwisseling stond in de eerste week van het nieuwe jaar de 35e DESZ Nieuwjaarsloop op het programma. De eerste paal ging de grond in voor Active Creations en het barrelteam reed weer door Europa. Ook organiseerde de gezamenlijke horeca de eerste en drukbezochte editie van ‘Swarte Sluys’. Zoals onze columnist Herman Slurink prachtig omschreef: “Het hart van Swarte Sluys raakt het hart van de Sluziger. Eind januari sneuvelde de coalitie nadat de SGP en de ChristenUnie het vertrouwen hadden verloren in nieuwkomer BuitenGewoonZwartewaterland. De Wijngaard bleek verder winnaar van het de schoolzwemkampioenschappen.

In februari kwam het Christelijk Mannenkoor Emmeloord naar Zwartsluis voor het jaarlijkse Oranjeconcert. Verder waren de Sluzigers Freek Kuipers, Theo Horzelenberg en Jeroen van Hasselt te zien in de EO-serie ‘Typisch Het Zwarte Water’. Wethouder Coster van BGZ gooide de handdoek in de ring en de CU en SGP moesten opzoek naar een nieuwe coalitiepartner. Dat werd de Partij van de Arbeid. Er raasde een enorme storm over het dorp waardoor bomen omvielen en de kerken hun avonddienst afbliezen. HW Services ging verder als Winterieurs en in De Schans werden activiteiten stilgelegd vanwege het Noro-virus. Het voetbal op de Belt werd niet stilgelegd, want daar werd Arjan Zomerdijk de nieuwe trainer.

(Freek Kuipers in de serie ‘Typisch Zwarte Water’, tekst gaat verder onder de foto)

Maart begon zonder problemen. De radiomarathon ‘Zwartewaterland Helpt’ mocht bekendmaken dat er 36.500 euro was ingezameld in december 2019. Triest was de zoektocht naar de vermiste Sten Lok uit Vollenhove. Hij werd in zijn auto gevonden op de bodem van het Meppelerdiep. De Schans had corona vroeg in de smiezen en kondigde als eerste Sluziger instelling de nodige afgelastingen aan. Harrie Rietman werd aangesteld als nieuwe wethouder en op 13 maart had Zwartewaterland de eerste vastgestelde corona-besmetting binnen haar gemeentegrenzen. De oude villa van Buisman aan het Groot Lageland werd Rijksmonument. Verder verkochten de gereformeerden, zoals sinds mensenheugenis bekend is, weer prachtige violen en potgrond aan de deuren. Op 15 maart kwam ZwartewaterFM met de eerste corona-update en gingen tal van ondernemers gratis bezorgen. 19 maart was ook een zwarte bladzijde: de eerste persoon overleed aan COVID. Ondertussen werd duidelijk de Oranjevereniging haar zinnen ging zetten op 2021. De ouderen in De Schans werden ondertussen verwend met optredens, bloemen en lekkernijen om de eenzaamheid tegen te gaan.

Tot zover de gebeurtenissen in Zwartsluis tussen januari en maart 2020. Volgende week leest u deel 2.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice