21 mei 2024 Gebruikers online: 36
Agenda
Active creations

Drie generaties De Jonge schuiven en strooien wegen schoon

Geplaatst op: 11 februari 2021

Foto: Henk Kuik. Tekst: Erik Driessen

“Ergens in de jaren negentig een keer…”, zegt Bram de Jonge als hij nadenkt over de vraag wanneer het voor de laatste keer net zo als nu serieus schuif- en strooiweer was. Zijn bedrijf in Sint Jansklooster werkt al drie generaties De Jonge lang voor de provincie. Zodra de meetpunten in de regio het aangeven belt een coördinator en dan rukken De Jonge en zijn mannen uit. Bij de sneeuwstorm van afgelopen weekeinde was het bedrijf met vijftien man aan de slag, ook in Zwartsluis.

“Je moet best geconcentreerd werken. Als je een tijdje bezig bent, moet je soms even uitstappen om de benen te strekken. Het is intensief werk. Zeker met die sneeuwval van de afgelopen dagen”, vertelt De Jonge, die zelf net zoals zijn zoon Taco, broer Karel en diens zoon Arnoud regelmatig meedraait met de diensten. “Dat is van jongs af aan zo gegroeid. Ik vind het ook mooi werk. Een leuke afwisseling van op kantoor zitten.”

De Jonge werkt voor de provincie en voor bedrijven en particulieren die hulp nodig hebben. Deels op contractbasis, deels op afroep. “Voor de provincie staan we 24 uur per dag standby. Je weet nooit wanneer je aan de slag moet. Dat heeft vooral met de gegevens van de meetpunten te maken. Die geven informatie over vocht, temperatuur en zoutgehalte. Op basis daarvan bepaalt de provincie of er een strooiactie word opgestart. Verder houden we bruggen schoon, maar ook bijvoorbeeld de politiebureaus in Steenwijk en Kampen en diverse bedrijven die anders logistiek niet verder kunnen.

De mannen van De Jonge draaien op toerbeurt. Om de drie weken heeft iedereen een week dienst. Maar bij het extreme weer van afgelopen weekeinde komt er versterking. “Wij zijn verantwoordelijk voor de provinciale wegen en de fietspaden richting Hasselt en zeg maar om de meren heen tussen Vollenhove en Zwartsluis. Mijn vader is daar ooit mee begonnen en vervolgens is dat steeds groter gegroeid.”

Na dertig jaar heeft het bedrijf volop ervaring. Al is het recente winterweer nog steeds een redelijk nieuwe ervaring. “Onze eerste mensen gingen zaterdag om 19.00 uur preventief strooien. Ze waren 22.00 uur klaar en konden direct na middernacht weer aan de slag. Vervolgens zijn we tot dinsdag aan een stuk doorgegaan. Voor het eerst doen we dat in shifts van tien uur en werkt goed. Veel langer kan eigenlijk ook niet met dit soort omstandigheden.”

Het bedrijf bleef gevrijwaard van schade, maar onderweg zagen de medewerkers genoeg misgaan. “Daar verbaas ik me wel eens over: als wij met 30 kilometer per uur over de weg gaan, doen we dat niet voor niets. Als ze je dan links met flinke snelheid inhalen, weet je dat die je verderop soms wel weer tegen kan komen. Maar dan langs de weg…Dat gebeurde ook nu weer.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice