19 oktober 2021 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

CDA en SGP proeven van Zwartewaterland gedrevenheid

Geplaatst op: 22 februari 2021

Tweede Kamerlid Hilde Palland was vandaag in Mastenbroek.

De versplintering van het politieke landschap lijkt in Zwartewaterland nog ver weg. Daar waar in de Randstad ‘De Feestpartij’ en ‘Partij voor de Republiek’ voet aan de grond krijgen, zijn het in Zwartewaterland ‘gewoon’ de SGP en het CDA die een poging doen om stemmen binnen te hengelen. Zo ook maandagmiddag. De campagneteams in Den Haag stuurden Roelof Bisschop en Hilde Palland richting onze gemeente om de Zwartewaterlander te overtuigen van hun stokpaardjes.

We hebben het hier niet over zomaar twee van de 37 partijen die mee gaan doen aan de verkiezingen. Het Christen-Democratisch Appèl en de Staatkundig Gereformeerde Partij waren tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 de grootste in Zwartewaterland. Het was een nek-aan-nekrace. De SGP harkte uiteindelijk 20,9 procent van de stemmen binnen en het CDA 19,5 procent. Reden genoeg voor de partijen om hun achterban weer op te zoeken.

Het stropdassengezelschap van de SGP begint het campagnebezoek bij de Wijkwieg in Genemuiden. Bij deze stichting kunnen (aanstaande) moeders aankloppen om uithuis- of uitbuikplaatsing te voorkomen. Het volksinitiatief biedt onderdak, zorg en begeleiding aan moeder en kind. “Dit effectieve en laagdrempelige initiatief is meer dan fantastisch. Tijdens zo’n bezoek kijk ik ook in hoeverre je dit soort initiatieven ook landelijk potentie kan geven via het werk in Den Haag”, stelt Bisschop. Hij vindt het naar eigen zeggen prettig om op pad te zijn in het land. Niet alleen om mensen te overtuigen van het verkiezingsprogramma, maar ook om te proeven wat er in de maatschappij speelt. “Op deze manier kun je ook een beeld vormen hoe zwangerschapszorg in Nederland eruit kan zien”, stelt het Tweede Kamerlid, van oorsprong afkomstig uit Rouveen.

Vervolgens trekken de Staatkundig Gereformeerden richting de Hanzestad. Wethouder Slingerland toont zich als ware gastheer en had een tripje door Hasselt georganiseerd. Te beginnen bij het Van Stolkspark, daar spreken de politici met Hasselters over wat lokale burgerinitiatieven kunnen betekenen voor de leefbaarheid van een kern. Bisschop stelt dat er in Nederland op veel gebieden sprake is van een ‘verambtelijk’ beleid. Uit zijn woorden valt op te maken dat de SGP staat voor minder Den Haag en meer initiatief van de burger.

Zwartsluis wordt overgeslagen. Wellicht voelen de heren aan dat hun achterban daar op z’n zachtst gezegd niet erg groot is. In 2017 stemden nog geen 100 Sluzigers op de oudste (actieve) partij van Nederland. Je zou denken dat daar dus nog wel enkele stemmen te winnen zijn en men juist bij Sluzigers campagne moet voeren. Maar volgens tourguide Slingerland is tijd vandaag het gebrek. “We hebben ruim twee uur, dat is niet veel. Dan moet je toch zo je afwegingen maken.”

Na het parkbezoek volgt een kijkje in het centrum van Hasselt, dat volgens de SGP toch wel uit het slop is getrokken. De economische standpunten van de SGP zijn volgens Bisschop ook interessant voor ondernemers die minder feeling hebben met het confessionele gedachtegoed. Want ook op dat gebied wil de partij minder bemoeienis vanuit Den Haag.

Om de gereformeerde idealen te verwezenlijken, zou een plekje in de coalitie handig zijn. Maar dat is niet het doel volgens Bisschop. “Dus we hebben hier niet de toekomstige minister Bisschop voor ons staan?” Hij begint te lachen. “We zijn geen oppositie en geen coalitie. Het belangrijkste voor ons is dat we een relevante bijdrage kunnen leveren in het openbare bestuur. En een carrièreplanning heb ik nog nooit gemaakt, ik ben mij ervan bewust dat m’n leven door Hem wordt geleid.”

(Een bezoek aan het Stolkspark in Hasselt, tekst gaat verder onder de foto)

Een paar kilometer verderop rijdt Hilde Palland het erf op van veehouder en CDA-raadslid Martijn Riezebosch. Palland was eerder die middag in Hasselt, waar ze Hanzestad Hasselt Marketing en de lokale brandweer bezocht. Ze vertelt dat haar bezoek aan Zwartewaterland onderdeel is van de door haarzelf bedachte ‘Hanzetour’. De naam zegt het al, in aanloop naar de verkiezingen bezoekt ze bedrijven en initiatieven in Hanzesteden om een luisterend oor te bieden. Ondanks dat corona roet in het eten gooit, probeert ze er zo veel mogelijk invulling aan te geven.

De uit Kampen afkomstige Palland vindt regionale vertegenwoordiging in de Tweede Kamer belangrijk en hoopt de Zwartewaterlander van haar idealen te overtuigen. “Ik ben geen voorstander van het liberale individu. We moeten samen richting de toekomst. Voor het CDA is gemeenschapszin enorm belangrijk.”

Ze is overigens niet voor niets op de boerderij van Riezebosch. Het CDA, van oorsprong dé partij voor boeren, zal dit jaar extra haar best moeten doen om de agrariër en veehouder aan zich te binden. De Boeren Burger Beweging wil de CDA-stemmende boer maar wat graag overnemen. Palland is zich ervan bewust dat boeren met een gerust hart naar de toekomst moeten kunnen kijken. De partij wil daarom heldere afspraken over milieudoelen die niet telkens gewijzigd worden. Boeren moeten zelf kunnen bepalen hoe ze die doelen willen gaan halen. Een betere en eerlijke prijs voor producten hoort daarbij volgens het CDA.

Een ander veelgehoord pijnpunt onder vooral de oudere CDA-stemmers: soms lijkt het CDA de C te zijn verloren. Palland verwerpt die stelling. “Ik vind van niet. Ik ben zelf actief lid van de Nederlands Gereformeerde Kerk. Maar de Bijbel is binnen het CDA niet per definitie hét handboek. We staan ook open voor andersdenkenden.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice