19 mei 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Arie en Meindert verkopen Urker Vispaviljoen: ‘We gaan Zwartsluis écht missen’

Geplaatst op: 20 mei 2021

V.l.n.r. Meindert, Dion en Arie.

Het Urker Vispaviljoen krijgt een nieuwe eigenaar. Vanaf 1 juni is Dion te Hennepe de nieuwe uitbater van de welbekende zaak in het centrum van Zwartsluis. Daarmee eindigt na twintig jaar het ondernemersavontuur voor Arie Noorloos en Meindert de Boer.

Vlak na de eeuwwisseling raakte Arie aan de praat met Meindert. Het duo kende elkaar via de kerk in hun woonplaats Urk. Al snel werd duidelijk dat beide heren de ambitie hadden om een viszaak te beginnen. “Op deze plek aan de Stationsweg stond een kraam met standplaats te koop. Dat leek ons toen wel wat”, vertelt Meindert, die tot dat moment werkzaam was bij de marechaussee. Ook compagnon Arie wilde de uitdaging aangaan. Hij had immers al ervaring opgedaan als werknemer bij een viszaak.

De viskraam in Zwartsluis bleek een goede koop. Mede dankzij de goede ligging en de goede producten werd de zaak een begrip. “Maar in 2010 werden we overvallen door een flinke brand. De kraam moest vervangen worden. In 2011 openden we daarom hier het Urker Vispaviljoen”, blikken Arie en Meindert terug. “Zwartsluis is wat ons betreft een heel leuk plaatsje om in te werken. Omdat dit dorp niet heel veel inwoners heeft, ken je al je klanten persoonlijk. Daarmee deel je soms dus ook lief en leed. We hebben echt goede vrienden en kennissen overgehouden aan Zwartsluis.”

Vorig jaar kwam verkoop van de zaak ter sprake. “We keken elkaar eens aan en kwamen tot de conclusie dat we niet de drang hadden om tot ons pensioen in de viszaak te staan. Als we nog een carrièreswitch wilden maken, moesten we daar niet te lang mee wachten. Inmiddels ging het praatje over Urk dat wij de zaak wel wilden verkopen, daarom klopte Dion ruim anderhalve maand geleden bij ons aan.”

“Jazeker, inderdaad”, zegt de 22-jarige inwoner van Emmeloord. “Ondernemen zit bij mij in de familie en ik had ook wel oren naar een eigen zaak. Ik raakte in gesprek met Arie en Meindert en zo ging het balletje rollen”, vertelt Te Hennepe. De twintiger uit de polder had nog geen ervaring in de visserij. Hij werkte namelijk in de horeca, als kok en barman. “Maar ik heb de afgelopen maand meegewerkt in het paviljoen en ik heb het enorm naar mijn zin”, zegt Dion. Net als Arie en Meindert heeft hij een vlotte babbel en dat is niet geheel onbelangrijk bij het runnen van een vispaviljoen. “Ik ben ingewerkt en ik merk dat ik echt enthousiast ben over dit werk. Ik vind het soms nog wel lastig om in te schatten hoeveel ik iedere ochtend moet meenemen bij de leverancier, maar daarvoor mag ik altijd Arie en Meindert bellen.”

De overdracht komt inmiddels steeds dichterbij. “We kunnen het ons nog moeilijk voorstellen dat we hier over een maand niet meer dagelijks te vinden zijn”, zegt Meindert. “Inderdaad, ik ga het werk en de klanten echt missen”, denkt Arie hardop. Toch hebben beide heren geen spijt van hun beslissing om de zaak te verkopen. De Boer weet echter nog niet wat hij hierna gaat doen. “Eerst de verkoop afhandelen, dan zien we wel verder. Ik ben ook raadslid op Urk (voor de SGP, red.) dus ik hoef me niet te vervelen.” Compagnon Arie heeft al wel een nieuwe uitdaging gevonden. Hij gaat aan de slag in de pleegzorg. “Daar ligt mijn hart. M’n vrouw doet dat ook. In ons gezin hebben wij ook een pleegzoon waardoor ik het werk al enigszins kende. Ik zie er echt naar uit om dat werk op te pakken, het is erg nodig.”

Vanaf 1 juni zal Dion iedere dag langs de leveranciers op Urk rijden om vis in te kopen voor het Paviljoen. “Alles blijft eigenlijk hetzelfde. De naam, de producten en het personeel. Op die manier blijven we een begrip in Noordwest Overijssel”, vertelt de nieuwe uitbater. Mensen die afscheid willen nemen van Arie en Meindert kunnen zaterdag 29 mei langskomen bij het Urker Vispaviljoen. “Die dag hebben we ook lekkere aanbiedingen en hebben we tijd genoeg voor een praatje”, aldus de Urkers. “Maar we kunnen nu al wel vaststellen dat we Zwartsluis écht gaan missen.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice