6 mei 2024 Gebruikers online: 50
Agenda
Active creations

 CDA wil dat Rijkswaterstaat de Kolksluisbrug overdraagt

Geplaatst op: 26 juni 2021

Als het aan de lokale fractie van het CDA ligt, krijgt de Grote Kolksluis de status ‘Rijksmonument’. Verder wil de partij dat Rijkswaterstaat de brug en de sluis overdraagt aan het waterschap, de provincie en de gemeente.

De afgelopen dagen zorgde de Kolksluisbrug voor de nodige verwarring. Donderdagavond vertelde een werknemer dat de brug wordt dichtgelast, maar vrijdagochtend meldt Rijkswaterstaat dat deze enkel is vastgezet met bouten. Het in functie houden van de brug is te duur volgens RWS. “De situatie is niet-onomkeerbaar”, concludeerde een woordvoerder.

Het CDA wil nu weten van de burgemeester en de wethouders in hoeverre de gemeente op de hoogte was van de ‘dichtlas-actie’. Daarnaast is de partij benieuwd of de besturen van Zwartsluis onder Zeil en de Nationale Sleepbootdagen op de hoogte zijn gebracht van deze aanpassing. Beide evenementen maken graag gebruik van de mogelijkheid om de brug te openen tijdens hun festiviteiten.

“Welke inzet is er gepleegd door gemeente om het onbruikbaar maken van de Grote Kolksluisbrug te voorkomen en welke inzet gaat de gemeente plegen om e.e.a. te herstellen?”, vraagt fractievoorzitter Margreet Bosma zich af.

Tot slot lijkt het de partij een goed idee dat Rijkswaterstaat de verloederde brug en de kolksluis overdraagt aan de provincie, de gemeente en het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Wel zou dat volgens het CDA gepaard moeten gaan met een meerjarig onderhoudsbudget voor de nieuwe eigenaren. Als Rijkswaterstaat de eigendommen wil overdragen, moet het volgens Bosma wel in goede staat verkeren.

In 2008 is de Grote Kolksluis grondig gerenoveerd zodat de sluisdeuren als vanouds open en dicht konden. Begin 2019 hebben twee inwoners van Zwartsluis, Greet Generaal en Harm Bonsink een handtekeningactie opgezet, met inzet een open kolksluis en bedienbare bruggen, welke massaal steun heeft gekregen van de inwoners van Zwartsluis.

In 2019 is de uitkomst van een overleg tussen RWS en gemeente Zwartewaterland geweest dat de vaarroute door de Grote Kolksluis voorlopig beschikbaar blijft voor recreatievaart. In 2019 heeft gedeputeerde Eddy van Hijum aangegeven dat hij graag zou zien dat de brug, vanwege cultuurhistorische betekenis, een rijksmonument wordt. Burgemeester en wethouders geven naar verwachting tijdens de eerstkomende raadsvergadering antwoord op de vragen van de christendemocraten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice