25 juli 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Active creations

Natuurbeschermingswacht blokkeert Beltiger ‘Vaar-Door’

Geplaatst op: 26 juni 2021

De Vaar-In 2020 (archief)

De Natuurbeschermingswacht Meppel en omstreken heeft in Belt-Schutsloot geen vrienden gemaakt. Een handhavingsverzoek heeft de organisatie van de Vaar-Door doen besluiten het evenement niet door te laten gaan. Volgens de Natuurbeschermingswacht kan de organisatie niet aantonen dat het evenement geen schade veroorzaakt aan het milieu.

Stichting Evenementen Belt Schutsloot had het plan opgevat om op 3 juli een ‘Vaar Door’ in De Wieden te houden. Het idee was dat mensen met hun eigen boot een route door het natuurgebied rondom Belt Schutsloot konden varen. Onderweg zouden diverse locaties worden ingericht waar de deelnemers konden genieten van een hapje en een drankje. De Vaar-Door was overigens een alternatief voor de Vaar-In, waarvoor vanuit de gemeente Steenwijkerland geen vergunning werd afgegeven, omdat het te vroeg na de versoepelingen georganiseerd zou worden. Kortom: geen Vaar-In maar een Vaar-Door.

Echter kreeg de organisatie van de Vaar-Door donderdag te horen dat er een handhavingsverzoek ligt bij de provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland omtrent de stikstofuitstoot in een Natura 2000 gebied. De organisatoren hebben het evenement afgelast.

De organisatie van de Vaar In is zwaar teleurgesteld: “Mag er eindelijk iets, krijg je dit op je dak. We hadden ongeveer 30 boten verwacht, terwijl hier op een zomerse dag honderden boten varen.” Op sociale media zijn de reacties ook niet lovend richting de natuurbeschermers. “De Natuurbeschermingswacht boort Beltigers gewoon een feestje door de neus met deze onzin”, reageert een gefrustreerde Facebooker.

De Natuurbeschermingswacht Meppel en Omstreken zet zich volgens secretaris Geert Starre al 75 jaar in voor alle vormen van natuur- en milieubelangen in Drenthe en Overijssel. De stichting, bestaande uit 15 vrijwilligers en een groep donateurs, is dagelijks bezig met het ‘opsporen’ van overheidsfouten. Als een gemeente of provincie een vergunning afgeeft terwijl dit de wetten rondom Natura 2000 dit niet toestaan, is het de Natuurbeschermingswacht die ingrijpt. Tot rechtszaken aan toe. Deze partij trok aan de bel bij de provincie en de gemeente Steenwijkerland.

“De Wieden wordt in economisch opzicht uitgewonnen door bouw en toerisme. Wij als stichting maken de mensen zich ervan bewust dat dit niet kan met het oog op Natura 2000 regelgeving. Als je een evenement wil houden zoals de Vaar-Door, moet je onderzoeken of dit geen zogenaamde ‘significante effecten’ heeft. Omdat de gebieden volgens ons al overbelast zijn, is ook een kleine verstoring meteen significant en dus onvergunbaar. Dat onderzoek ontbreekt bij de organisatie van de Vaar-Door in Belt Schutsloot, reden genoeg voor ons een handhavingsverzoek in te dienen zodat er geen schade ontstaat aan De Wieden”, vertelt Geert Starre.

Volgens de organisatie zouden er zo’n 30 boten naar het evenement toe komen. “Sloepen met verbrandingsmotoren en jeugd in rokende speedbootjes verstoren de rust en zorgen voor stikstofuitstoot. Reden genoeg voor ons om een handhavingsverzoek in te dienen bij de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel”, stelt Starre.

De organisatie zit er mee in de maag: “Op een zomerse dag varen er misschien wel 500 boten door De Wieden en ze bederven ons de pret met zo’n handhavingsverzoek.” De Natuurbeschermingswacht zegt daarover: “Helaas kunnen we daar geen juridische stappen tegen ondernemen. We zijn ons er bewust van dat het heel jammer is voor de betrokkenen, maar we willen voorkomen dat het natuurgebied schade oploopt.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice