23 mei 2022 Gebruikers online: 41
Agenda
Active creations

Hervormden buigen zich over kerkelijke zegen tussen mensen van zelfde geslacht

Geplaatst op: 2 oktober 2021

Als het aan de kerkenraad van de Hervormde Gemeente ligt, kunnen twee mensen in een homoseksuele relatie in de toekomst ook een kerkelijke zegening krijgen over hun relatie. Begin november kunnen de 1600 Hervormden uit Zwartsluis hun zegje doen over dit onderwerp tijdens een gemeenteavond.

In de drie kerken van Zwartsluis is het momenteel niet mogelijk om een kerkelijke zegening te vragen over een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Volgens de landelijke richtlijnen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), waar de Hervormde Gemeente deel van uit maakt, is het wél mogelijk om een zegen over de relatie te vragen. De Hervormde Kerk wil meegaan met het landelijke beleid en de mogelijkheid aanbieden aan koppels die daar interesse in hebben.

Een kerkelijke zegening over een relatie wil niet zeggen dat de PKN een homoseksuele relatie op gelijke hoogte stelt met een huwelijk tussen man en vrouw. Op papier heet het namelijk een ‘kerkelijke zegening’ en betreft het geen officieel huwelijk met inzegening. In 2018 heeft de landelijke PKN besloten om dit niet als volwaardig huwelijk te erkennen uit angst voor scheuringen binnen het grootste kerkverband van Nederland.

Een werkgroep binnen de Hervormde Kerk heeft online zijn visie gedeeld op het onderwerp LHBT. In een serie van vijf artikelen gaat de werkgroep onder andere in op de Bijbelse teksten die homoseksualiteit afwijzen. De bal ligt nu bij de 1600 leden van de Hervormde Kerk. Zij kunnen binnenkort aangeven in hoeverre ze het eens zijn met het voorgenomen besluit van de kerkenraad. Nadere informatie over die gemeenteavond komt voorbij in hun kerkblad ‘Onderweg’.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice