25 mei 2022 Gebruikers online: 11
Agenda
Active creations

Sloepen, pieremegoggels en jachten hebben plaatsgemaakt voor Bruine Vloot

Geplaatst op: 17 november 2021

De eigenaar/schipper Sven Timmann (links) van de Ambiance en Jan Willem Zandstra. Reportage: Rob van der Spek

Waar tijdens de zomermaanden de Handelskade in Zwartsluis doorgaans druk bevolkt wordt met jachten, bakdekkers, sloepen en pieremegoggeltjes, daar prijken momenteel negen majestueuze schepen van de Bruine Vloot. Met namen als Actia, De Onderneming, Sterrenwind, Ambiance, Amalia en Avondrood trekken ze veel belangstelling van passanten, die tijdens deze wintermaanden volop genieten van deze exposure van onze nationale trots.

Schipper Sven Timmann van de Ambiance komt graag een praatje maken om te vertellen waarom deze Bruine Vloot tijdens de wintermaanden Zwartsluis uitkiest als overwinterplek. “Ten eerste wil ik benadrukken dat het hier in Zwartsluis heel gezellig en goed toeven is” ,vertelt de van geboorte Duitse schipper uit Hamburg. “We hebben veel ondersteuning en hulp van de plaatselijke bevolking en het is hier doorgaans heel erg gezellig.”

Hij spreekt vloeiend Nederlands en gaat wat dieper in op de gegeven situatie die voor de Bruine Vloot niet rooskleurig is. “Het is voor ons een verloren seizoen geweest. Normaliter hebben we per schip zo’n 160 boekingen per seizoen, maar nu is het hopeloos. Boekingen bleven uit, wat niet verwonderlijk was, want de Corona restricties waren enorm. Natuurlijk hebben we van regeringswege een bedrag toegewezen gekregen ter compensatie, maar dat bedrag was bestemd voor de gehele Bruine Vloot in Nederland. Naar rato kreeg iedere schipper daar en deel van, maar daar kun je personeel, onderhoud, verzekering en liggelden niet van betalen. Dus heeft iedere schipper/eigenaar de afgelopen tijd enorm financieel moeten inboeten.” Ook het feit dat de liggelden hier in Zwartsluis heel redelijk zijn, hebben de schippers al jarenlang doen besluiten deze prachtige haven uit te kiezen om te overwinteren.

De negen schepen van de Bruine Vloot, die momenteel aan de Handelskade liggen vormen een stichting, die vertegenwoordigd wordt door schipper Peetoom. Volgend Timmann vormen ze een hechte groep die veel met elkaar gemeen hebben, De liefde voor het water en de oude scheepvaart.  De winter wordt gebruikt voor onderhoud, zowel binnenboord als buiten. “Er is op zo’n gigantische twee-of driemaster altijd werk aan de winkel”, vertelt schipper Timmann.

“Touwwerk, schilderwerk, tuigage, alles moet weer tip top zijn voor het volgende seizoen”. Is er dan tijdens de wintermaanden totaal geen activiteit op het gebied van boekingen? “Nauwelijks nu”, zegt hij enigszins bedrukt. “Maar”, benadrukt hij, ”Er blijft natuurlijk altijd de mogelijkheid voor bedrijven om hun bedrijfsfeest aan boord te vieren of een jubilaris in het zonnetje te zetten. Ook bruiloften kunnen geregeld worden en zelfs, als het bruidspaar dat zou willen, kunnen we het schip zo inrichten dat ze de huwelijksnacht aan boord kunnen doorbrengen”.

Jan Willen Zandstra die vandaag op visite is bij zijn vriend in Zwartsluis, en die met zijn driemaster De Eenhoorn in Enkhuizen ligt, beaamt dat Zwartsluis een prachtige locatie is voor de Bruine vloot. “Het is hier goed toeven”. Na afloop van het gezellige en informatieve gesprek volgt er natuurlijk een scheepsbittertje. Hopelijk voor de schippers komen er toch deze winter nog wat mogelijkheden om hun kostbare bezit te exploiteren.

Door: Rob van der Spek

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice