27 april 2024 Gebruikers online: 47
Agenda
Active creations

Wat bracht 2021 voor Zwartsluis? (jaaroverzicht)

Geplaatst op: 31 december 2021

Het jaar is weer voorbij gevlogen. En ook in het afgelopen jaar is er in Zwartsluis weer van alles gebeurd. De redactie heeft de grootste nieuwsfeiten voor u op een rijtje gezet. 

Het jaar begon minder goed voor de GKv aan de Zomerdijk, begin januari brak daar brand uit. Later die maand werden ook de ruiten van de Hervormde Kerk vernield. Aan het Westeinde werd een Poolse man neergestoken. In februari sloot het winkeltje van de Texaco aan de Zomerdijk en werd het outdoor-evenement ‘Happen en Stappen’ een groot succes. Zwartsluis veranderde eveneens een weekend in een schaatswalhalla.

In maart begon Terwel met de verbouwing van de oude Buismanfabriek. Door een de harde wind waaide een vrachtwagen om op de dijk richting Vollenhove. Begin april reed een optocht van 400 bijzondere auto’s door Zwartsluis voor de jarige Damian en opende Sluusgoed de deuren. Koningsdag eindigde gespannen, in de Marijkestraat werd een jongeman opgepakt wegens vuurwerkbezit.

In mei namen Meindert en Arie afscheid van Zwartsluis en verkochten ze hun Urker Vispaviljoen. Een schok ging door het dorp toen bij het Grote Gat een peutertje verdronk aan de gevolgen van een noodlottig ongeval. Juni stond in het teken van de brand aan de Blauwe Hand en de Kolksluisbrug die zou zijn dichtgelast. Bij de Coop ontstond bierdrukte omdat vanaf 1 juli geen hoge kortingen meer mochten worden afgegeven.

In juli controleerde de waterpolitie met drones boven de wateren van Zwartsluis en vertrokken de Sluziger brandweermannen naar het overstroomde Limburg. Juf Heerschop nam na 40 jaar afscheid van het basisonderwijs. In augustus maakte Harm Bonsink zijn bungalow onbewoonbaar vanwege krakers en werden in Belt Schutsloot tal van buitenboordmotoren gestolen.

September begon minder mooi voor bewoners van de Beatrixstraat, een Zwollenaar sloeg namelijk een woning aan diggelen. Verder was de eerste deelauto van het dorp een feit en bezocht koning Willem Alexander stal Weidevol. Oktober stond traditiegetrouw in het teken van de Bokkentocht en allemansvriend Albert Kisjes mocht met pensioen. Onder de brug bij de Barsbeek werd 10.000 kilo steen uit het water gevist.

De Sint was ook Zwartsluis niet vergeten en maakte per rijdende boot een rondje door het dorp. Verder opende Magreet Bosma haar brocantezaakje aan het Buitenkwartier. In december opende Vermeulen een pomp aan de Kranerweerd, hielden Folkerts en Van den Berg een indoor kermis en werd de romp van de Moorman weer netjes zwart gemaakt na een bekladding. Tot slot gingen Jitse en Jantje maandag met welverdiend pensioen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice