29 april 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Voorbereiding gestart voor bouw sociale huurwoningen in Zwartsluis

Geplaatst op: 11 maart 2022

De gemeente Zwartewaterland en Wetland Wonen hebben vorige week prestatieafspraken over onder meer de bouwopgave ondertekend. Binnen die afspraken is de ambitie vastgelegd om 150 huurwoningen te bouwen in de periode tot 2030. “Het gaat hierbij om een mix van bestaande plannen en nieuwe ontwikkelingen, zoals de bouw van sociale huurwoningen in Zwartsluis”, licht wethouder Gerrit Knol de ambitie toe.

De uitbreiding van het woningaanbod is een actueel thema in de gemeente Zwartewaterland weet ook wethouder Gerrit Knol. “We groeien als gemeente. Dat was ook de uitkomst van het vorig jaar gehouden onderzoek naar de woonbehoefte. ” Om de bouwopgave in Zwartewaterland goed te organiseren, heeft de gemeente afspraken met Wetland Wonen vastgelegd in Prestatieafspraken Zwartewaterland 2022-2024. Die werden vorige week ondertekend. Knol: “Daarmee hebben wij onze ambities samen vastgelegd.”

Hij vervolgt: “Maar we willen ook verder vooruitkijken en inspelen op nieuwe of actuele ontwikkelingen. Daar moet het volgende woonbehoefte onderzoek ons bij helpen. Ondertussen onderzoek ik met collega-wethouder Harrie Rietman nieuwe locaties voor woningen. Daarbij kijken we ook naar initiatieven als Tiny Houses.”

Zorgen voor doorstroming

Binnen die huidige ambitie die is omschreven in de prestatieafspraken met Wetland Wonen vallen ook de woningen die worden gebouwd in de Meente en op de hoek Stuivenbergstraat in Genemuiden. Bij de Meente zijn (gefaseerd) plannen voor 45 nieuwe woningen. Knol: “Dit worden woningen voor ouderen. Dat zorgt voor doorstroming doordat de huurders van deze woningen ook een (koop)huis achterlaten.”

Hasselt heeft te maken met een andere situatie vertelt wethouder Knol. “Hier vindt een ontwikkeling plaats aan de Malcorpslaan. De JP van den Bent stichting krijgt 16 nieuwe huurwoningen voor 1-persoons huishoudens.” Maar er staat nog meer op stapel. “Voor Hasselt om de Weede komt het volgende uitbreidingsplan voor de zomervakantie in procedure. In dit plan willen we het aantal huurhuizen verdubbelen tot een totaal van 24 woningen”, licht Knol toe.

Daarnaast is de gemeente met Wetland Wonen in gesprek over een locatie in Hasselt voor 1- en 2-persoonshuishoudens en een aantal levensloopbestendige woningen.

Plannen in Zwartsluis

Ook voor Zwartsluis zijn er plannen voor extra woningen. Die moeten komen uit afspraken met Wetland Wonen voor 18 woningen voor 1-en 2-persoonshuishoudens. Knol: “Deze woningen zijn straks bestemd voor starters en voor ouderen. Daarmee willen we ook voor deze groep voldoen in een behoefte.” Binnenkort start de procedure voor het verlenen van de vergunning voor deze verbouw. Dan zal ook meer duidelijk worden over de locaties waar men wil bouwen.

Verder gaat ook het plan Roskam-Klaver aan de Whaa in Zwartsluis in procedure. Hier is plek voor 22 koopwoningen en appartementen. “Dit is eveneens een mooie ontwikkeling voor wat betreft de doorstroming”, aldus Knol. “Al met al zijn we nu met zo’n 140 huurwoningen in voorbereiding. Voor Zwartewaterlandse begrippen is dat een enorm aantal.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice