15 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Groot onderhoud voor kade aan Kolksluis wegens slechte conditie

Geplaatst op: 22 maart 2022

De herstelwerkzaamheden van de kademuur van de Grote Kolksluis beginnen op 28 maart. De kademuur, gebouwd in de 19de eeuw, verkeert in slechte staat en is dringend aan onderhoud toe. Bij het herstel van de kademuur gaan behoud van het historische aangezicht en levensduur verlengend onderhoud hand in hand.

Uit gesprekken die Rijkswaterstaat eind 2020 met de omgeving voerde, bleek dat de gemeente Zwartewaterland en de omgeving de historische waarde van de kademuur wil behouden. Voor Rijkswaterstaat was onder meer de levensduur van de kademuur belangrijk. In het definitieve ontwerp – gereed in oktober 2021 – wordt tegemoetgekomen aan de wensen en eisen van de omgeving én Rijkswaterstaat.

Historisch aangezicht
Om te zorgen voor een degelijke constructie die weer vele jaren meegaat, heeft Rijkswaterstaat ervoor gekozen om een stalen damwand te plaatsen. Hier worden vervolgens betonnen Z-profielen overheen geplaatst. In dit Z-profiel worden de bakstenen tussen twee stutten gemetseld, waardoor het aangezicht van de gewelfde kademuur behouden blijft. De werkzaamheden worden uitgevoerd door De Boer & De Groot. Zij starten op 28 maart met de inrichting van het werkterrein. Om de overlast op de kade te beperken en om het werk goed te kunnen coördineren, worden de werkzaamheden zoveel mogelijk vanaf een ponton op het water uitgevoerd.

Hinder
Het fietspad over de fietsbrug blijft in principe open. Alleen tijdens hijswerkzaamheden zullen verkeersregelaars het fietspad telkens kortdurend afsluiten. In de weekenden worden de bouwhekken zo veel mogelijk teruggezet, zodat de openbare ruimte op de kade zo groot mogelijk is. De werkzaamheden zijn naar verwachting uiterlijk 23 mei – dit is de maandag vóór het Hemelvaartsweekend – afgerond.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice