18 mei 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Glazenwasser zonder opdracht aan de slag en wil geld zien

Geplaatst op: 29 maart 2022

Een reportage van RTV Oost en Zwartsluis Actueel.

Een vreemde gewaarwording voor Saiede uit Zwartsluis gistermiddag. Ze zit nietsvermoedend in haar bovenwoning als er opeens een ladder tegen het raam wordt gezet. Het is een glazenwasser, die onaangekondigd de ramen komt lappen en vervolgens geld wil. Dit soort types waren al in Zwolle actief, maar lijken nu ook Zwartewaterland te ontdekken.

“Geen afspraak = geen betaling!”, twittert wijkagent Maarten van Esch uit Zwolle nog maar eens. Het is halverwege maart als hij opnieuw meldingen krijgt over malafide glazenwassers in Westenholte, een wijk grenzend aan Stadshagen.

‘We komen vanavond langs’

Het zou gaan om een glazenwassersbedrijf uit Zaandam, dat nogal assertief te werk gaat. Dikwijls vinden mensen een kaartje in de brievenbus met de mededeling dat er vanavond iemand langskomt om het geld te halen.

Ook op Twitter klagen Zwollenaren over dit soort acties. ‘Bij ons waren glazenwassers die dan in de avond terugkwamen voor de betaling. Met z’n tweeën en dreigend’.

Saiede is wel thuis als de spons over de ruit gaat. Ze kent de verhalen uit Zwolle en belt Dana, die de verhuurder goed kent. “Ik heb gelijk duidelijk gemaakt dat deze panden van de vader van mijn vriend zijn”, zegt Dana “Ik zei: zonder toestemming doe je dit niet zomaar. Je mag weer gaan.”

Vasthoudend

Maar de ramenlapper geeft zich niet zomaar gewonnen. Hij heeft immers al drie ramen gepoetst en wil geld zien. Een discussie volgt, waarbij beide partijen voet bij stuk houden. Als ook haar vriend zich er mee bemoeit, pakt de raamkuiser zijn spullen en begint doodleuk de ramen aan de overkant te lappen. Dana gaat niet nogmaals de discussie aan. “Hij komt er vanzelf wel achter.”

Niet gedreigd

De politie bellen heeft dit geval weinig zin, merken Dana en Saiede. “Er is niet gedreigd en dus kunnen we niets doen”, zegt de agent aan de andere kant van de lijn. Voor iedereen die straks ongevraagd met blinkende ruiten zit: niet betalen, je staat volledig in je recht. Als een vermoeiende discussie volgt, kun je altijd dreigen met de wijkagent, die waarschijnlijk sowieso op de hoogte gebracht wil worden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice