5 mei 2024 Gebruikers online: 47
Agenda
Active creations

‘Geboren om te vliegen’ in Museum Schoonewelle

Geplaatst op: 1 april 2022

‘Geboren om te vliegen!’ is de titel van de nieuwe wisselexpositie, waarmee Museum Schoonewelle voorjaar en zomer 2022 tal van gasten hoopt te verrassen. Deze omvangrijke expositie wordt gehouden van zaterdag 9 april tot en met zaterdag 3 september. De officiële opening vindt de 9e april in de ochtenduren plaats. Samensteller Arnold Lassche, bestuurslid van Museum Schoonewelle, zal dan een inleiding geven op ‘Geboren om te vliegen!’ Aansluitend verzorgt hij op woensdag 20 april een avondvullende lezing over dit onderwerp.

Of vogels nu, geboren ergens op de toendra in het hoge noorden, al vrij snel zuidwaarts moeten vliegen om te overwinteren of zoals bijvoorbeeld de gierzwaluwen slapen in de lucht: de meeste vogels worden geboren om te vliegen. Deze expositie gaat over het vliegen van vogels, lange-afstand-trekkers, acrobaten in de lucht en boven zee, razendsnelle jachtvluchten, flappers en zwevers. Daarbij speelt de perfecte vorm van de vleugels, het gebruik maken van de juiste weersomstandigheden en een goede energievoorraad een belangrijke rol.

De expositie biedt plaats aan een groot deel van de collectie van Museum Schoonewelle. Verdeeld over verschillende categorieën treft de bezoeker op de tweede etage van Sluuspoort een grote variatie in fraaie vogels aan. Maar niet alleen de prachtige vogels geven kleur aan deze expositie. Daarvoor zorgt ook uniek foto- en filmmateriaal. Opvallend en boeiend is ook de grote wereldkaart waarop de trekroutes van de verschillende trekvogels overzichtelijk zijn weergegeven.

Ook is er aandacht voor belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van de luchtvaart.  Want de wens om te kunnen vliegen als een vogel bestond al heel lang. Het was pas in 1902 dat de eerste beheerste vliegende machine werd geproduceerd, meer dan 150 jaar na het begin van de ontwikkeling van ingewikkelde machines. De bouw van de vogels was bij die ontwikkeling voortdurend een inspiratiebron. Zo is het staartvinroer analoog aan de staartveren van een vogel.

Geboren om te vliegen – Museum Schoonewelle Zwartsluis – Sluuspoort. Te zien van 9 april tot en met 3 september 2022. Zie ook www.beleefzwartsluis.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice