4 mei 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

NVVH in Afrika

Geplaatst op: 6 april 2022

(Ingezonden) Maandagavond kwam fotograaf Paul van Gaalen op bezoek bij de dames van de NVVH. Zijn vrouw Beertje en zijn dochter kwamen ook mee en natuurlijk ook Gerrit, zijn technische man die altijd met Paul meegaat naar zijn lezingen.

Paul behoort tot de top van internationale natuurfotografen, hij heeft 11 boeken gepubliceerd waarvan 3 een bestseller zijn geworden. Het 12e boek komt binnenkort uit, die gaat over de rivier de Dinkel en Beertje heeft in het boek over de cultuurhistorie van de rivier geschreven. Het beeld en het verhaal maakt het boek compleet.

Paul woont sinds 1981 in Zwartsluis en is al 40 jaar beroepsfotograaf maar hij is ook vrijwillige boswachter in de Wieden en het Vogeleiland. Door zijn werk kwam hij overal, er zijn niet veel landen waar hij niet is geweest. Zijn passie is de schoonheid van de ongerepte natuur vastleggen. Hij heeft 20 jaar door Afrika gereisd. De foto’s van deze avond komen uit het boek Wild Afrika.

De foto’s die Paul liet zien werden gemaakt in o.a. Zimbabwe, Botswana, Zuid-Afrika en in het Kruger National Park. Hij liet foto’s zien van nekkende giraffen. Mannetje giraffen vechten dan met elkaar door met de nekken tegen elkaar te slaan. Dit doen ze om de baas over de vrouwtjes te worden. Giraffen worden ook wel kameelpaard genoemd. Een foto van een zwarte neushoorn. Je hebt witte en zwarte neushoorns. Hoewel de kleur van beide neushoorns hetzelfde zijn heten ze anders, dat komt omdat de witte neushoorn brede lippen heeft. Zijn naam werd verkeerd vertaald uit het Afrikaans naar het Engels. Het Afrikaanse Wyde (breed of wijd) werd per ongeluk vertaald als White en toen een andere soort neushoorn ontdekt werd noemden ze deze maar zwarte neushoorn. Een foto van de baobabboom. Volgens een legende van de Bosjesmannen is de boom voor straf door de goden uit de hemel op de aarde gegooid en op zijn kop terechtgekomen. Daardoor lijkt het alsof de wortels in de lucht steken en de kruin in de grond staat. Ze worden ook wel apenbroodboom genoemd. Er werd ook foto van de groene bijeneter getoond. Zij eten tot 250 bijen en/of insecten per dag. We zagen ook foto’s van cheeta’s op een termietenheuvel. Er zijn niet veel cheeta’s meer, ze leven nu in een reservaat, ze zijn het snelste roofdier ter wereld, ze rennen 110 km per uur. Behalve nog veel meer foto’s liet Paul ook mooie filmpjes zien van verschillende dieren.

Als Paul in Afrika was had hij meestal een geweer bij zich, een karabijn want het kon wel eens gevaarlijk zijn. Hij werkte ook wel ’s nachts want dan kreeg hij soms ook de mooiste foto’s. De zonsondergangen vond hij ook spectaculair, helemaal oranje met allemaal dierengeluiden.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice