1 maart 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Zonovergoten opening van ‘zwaarbevochten’ Sleepbootdagen

Geplaatst op: 26 mei 2022

De sleepboot met daarop de (oud-) burgemeester(s) meert aan bij de Handelskade. (Fotoserie: Robert Jansema en Henk Kuik)

De vijftiende editie van de Nationale Sleepbootdagen zijn uit de startblokken. Nadat om 12:00 uur alle 190 sleepboten en opduwers hun toeter lieten klinken, werd overgegaan tot de openingshandeling.

Burgemeester Bilder kwam samen met oud-burgemeesters van Zwartsluis op de Friese sleepboot ‘Maarten’ naar de Handelskade gevaren. Daar werden ze opgevangen door het bestuur van de Sleepbootdagen. Vervolgens werden de burgervaders uitgenodigd om samen met Voorwaarts de Sleepbootdagen met tromgeroffel te openen.

“We hebben door corona een editie moeten overslaan, maar ook van deze editie was niet niet vanzelfsprekend dat hij er zou komen”, stelde Bilder vast tijdens zijn openingswoord. “Dit is denk ik, gezien de stikstofregelgeving, de meest zwaarbevochten editie van de Nationale Sleepbootdagen en we mogen dankbaar zijn dat de vrijwilligers de afgelopen maanden ziel en zaligheid in het evenement hebben gestoken”, vult hij aan.

Tot haar verrassing werd bestuurslid Anja Bos door de burgmeester gefeliciteerd met haar verjaardag. “Je hebt denk ik het grootste verjaardagsfeestje van Zwartsluis, Anja”, grapte Bilder. “Maar zij is niet de enige jarige. We hebben ook een verjaardag te vieren waaraan een veel hogere leeftijd verbonden is”, vulde de burgemeester aan. “Namelijk die van de 100-jarige muziekvereniging Voorwaarts. Laten we de wens uitspreken dat ze nog minimaal 100 jaar mogen musiceren”, aldus de burgemeester die vervolgens zelf wat onwennig de dirigeerstok kreeg toegeworpen. De pet van Voorwaarts had hij immers al op.

Daarna trakteerde de jubilerende muziekvereniging haar eigen bevolking en tal van dagjesmensen op een groot jubileumconcert. Aan de Handelskade en de Havendijk schuifelden ondertussen al duizenden bezoekers langs het varende erfgoed. Ook de zon laat zich graag zien en daarmee kan Zwartsluis nu al spreken van een prachtige jubileumeditie van de Nationale Sleepbootdagen.

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice